RSS

Avfall och återvinning - Nyheter

Följ vår blogg!

Farligt Avfall-bilden, Bild Andreas Offerssonbroschyrer, Bild Lotte Nilsson Ystads kommun Sopbil Ystads kommun, Bild Lotte NilssonBlandat material Bild FTI

Två-facks bil, bild Lotte Nilsson Ystads kommun  ÅVC Hedeskoga, Bild Lotte Nilsson Ystads kommun


Tisdagen den 2a september kommer Farligt Avfall-bilen till Svarte

Publicerad: 2014-08-25 08:28

Mellan 17.00-18.00 finns det möjlighet för privatpersoner att kostnadsfritt lämna sitt farliga avfall till bilens personal. MISSA INTE DET!

farligt_avfall_bild_Ystads_kommun Farligt Avfall-bilden, Bild Andreas Offersson

Läs mer på Sysav.se för att få mer information om Farligt Avfall-bilen.

Nästa tillfälle då Farligt Avfall-bilen kommer till Ystad är:

  • Torsdagen den 23 oktober, då stannar bilen på ÖP torget kl. 17.00-18.00 och Missunnavägen 18.30-19.30.

Detta är de sista stoppen i Ystad under 2014.

Kategorier: Farligt Avfall

Har du glömt ansluta dig?

Publicerad: 2014-08-21 12:36

Du är inte ensam!

I Ystad har vi ett frivilligt system när det gäller att ansluta sig till matavfall, men ett frivilligt system är också förenat med ett ansvar.

Fördelarna med ett frivilligt system är att personer eller verksamheter som verkligen inte har något matavfall faktiskt har möjligheten att tacka nej till ett extra kärl. Det kan var så att man får all mat levererad från hemtjänsten eller att man i sin verksamhet kanske alltid äter lunchen ute på stan exempelvis.

Det är däremot väldigt få hushåll som inte genererar något matavfall alls och alla vi som bor i ett område där man redan idag kan ansluta sig till att sortera ut matavfall har ju en möjlighet att hjälpa till att göra en enkel men väl så viktig insats för miljön.

Om man vill kan man välja att dela matavfallskärl med sina närmsta grannar, upp til 3 hushåll kan dela. Då får alla 3 hushållen 20 % rabatt på sin nuvarande avfallstaxa som tack för sitt engagemang (man betalar inget för matkärlet, påsar eller biokorg).

Av de som redan idag har möjligheten att ansluta sig så är ca 40 % anslutna, det innebär att det idag kastas väldigt mycket matavfall såsom fruktskal, äggskal, kaffesump, bröd m.m. i soppåsen som sedan går som brännbart.

Om man istället väljer att sortera ut sitt matavfall så kan maten vi kastar återvinnas till biogas och biogödsel istället.

Idag kastar vi var 5e matkasse som vi bär hem rakt i soporna. Det bästa vore naturligtvis att vi åt upp all mat som vi bar hem, men oavsett hur duktiga vi är på att laga mat på rester eller handla hem enbart det vi behöver så blir det ändå kvar skal, köttben, m.m. som vi kan återvinna.

Tveka inte, anmäl dig idag om du bor i ett område där det kör en två-facks bil som har möjligheten att hämta både ditt matavfall och restavfall. Det tjänar både du och miljön på!

matavfall_sortering_Ystads_kommun

Kategorier: Matavfall

Idag 19 augusti är det Overshoot day

Publicerad: 2014-08-19 13:46

Dagen infaller tidigare än någonsin förr. På knappt 8 månader har vi förbrukat jordens årsproduktion av ekologiska resurser och därmed överskridit naturens budget för i år.

Under resten av året lever vi över jordens tillgångar.

Vi skulle behöva drygt 1,5 jordklot för att matcha människans konsumtion – och om alla skulle leva som vi i Sverige skulle vi behöva drygt 3 planeter.

Källa Världsnaturfonden WWF.


Har du gamla läkemedel och mediciner hemma?

Publicerad: 2014-08-18 10:43

Passa på att lämna in dem på ett apotek.

Kategorier: Farligt Avfall

Fallfrukt

Publicerad: 2014-08-07 14:24

Kategorier: Sortering

Avfallstrappan

Publicerad: 2014-08-07 13:54

- en ordning för hur avfall ska hanteras

Kategorier: Sortering

Besöksräknare

Web Site Counters besök sedan starten

Kontakt

Kundtjänst

Tel: 0411-57 71 00.
Telefontid vardagar
kl 9-12 och 13-15.

E-post:
kundtjanst-avfall@ystad.se

Håll dig uppdaterad!

Facebook:

På Hållbart hittar du ett ständigt flöde med tips, nyheter, information kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Vill du hålla dig uppdaterad så är detta sidan du ska gilla! @ystadhallbart

YouTube:

På Ystads kommuns YouTube-kanal hittar du Hållbart. Här kan du se filmerna om Snafs, Hållbarts profil. Han är så liten att han knappt syns men tillsammans med andra bildar han ett stort sopberg. Med det vill han säga att allas insats spelar roll, tillsammans kan vi minska sopberget!

Radio:

Under våren 2016 har Hållbart varit ett stående inslag på Radio Active.

Nyckelord