RSS

Avfall och återvinning - Nyheter

Följ vår blogg!

Farligt Avfall-bilden, Bild Andreas Offerssonbroschyrer, Bild Lotte Nilsson Ystads kommun Sopbil Ystads kommun, Bild Lotte NilssonBlandat material Bild FTI

Två-facks bil, bild Lotte Nilsson Ystads kommun  ÅVC Hedeskoga, Bild Lotte Nilsson Ystads kommun


Vad innehåller vår soppåse?

Publicerad: 2015-01-26 15:38

I november 2014 gjordes en plockanalys av Ystads soppåse in i minsta detalj. Det är viktigt för att kunna följa upp miljöarbetet och se var våra insatser ska riktas framöver.

Vi kastar mycket mat i soppåsen

  • 24 % av vår soppåse består av mat. Detta i ett område där man har möjlighet att ansluta sig till matavfall. Varför är det så?

Vi kastar mycket förpackningar i soppåsen

  • 29 % av vår soppåse består av förpackningar. Detta i en stad som har fler återvinningsstationer än de flesta kommuner samt där återvinningsstationerna ligger i anslutning till butiker, d.v.s. där vi handlar nya förpackningar. Kan det vara så att man inte vet att man faktiskt har en skyldighet enligt lag att lämna bland annat sina förpackningar till återvinning?

Vi är noggranna när vi sorterar

  • 98,5 % rent är vårt insamlade matavfall vilket är fantastiskt bra! Beror det på att vi har ett frivilligt system när det gäller matavfallssortering? Rent sorterat material är en förutsättning för att återvinningsprocessen ska fungera.

Sorterar du ut matavfall?
Varför är endast 40 % av de villahushåll som kan ansluta sig till matavfallssortering anslutna? Maten hamnar istället i soppåsen!

Ystad har ett frivilligt system men det innebär också att alla som kan måste hjälpa till för att nå upp till de nationella miljömål som finns. Kan du ansluta dig? Anslut dig!

Berätta för andra!
Berätta för din granne hur enkelt det är att sortera, att man tjänar pengar på att minska sina avfallsmängder och att man kan dela kärl med grannen om man vill. Dela med dig av dina "hemmalösningar"

Bästa tipsen för dig som vill göra en miljöinsats & spara pengar!

  1. Dela kärl med din granne. Upp till 3 hushåll kan dela och ni kan dela både matavfall (brunt kärl) och restavfall (grönt kärl) Ni får rabatt om ni delar matavfall, ni delar på taxan om ni delar restavfall + att ni minskar avfallsmängderna
  2. Sortera och lämna till återvinning det du har en skyldighet att sortera (plast, metall, glas, pappersförpackningar, tidningar, batterier, glödlampor, elprylar och större avfall mm)
  3. Anslut dig till matavfallssortering om du har möjlighet där du bor, då kan vi återvinna matavfallet istället för att det eldas upp

delade kärl_lotteNilsson

Kategorier: Sortering

BatteryBox

Publicerad: 2015-01-16 16:08

Lördagen den17 januari träffar du BatteryBox på Stortorget.

BatteryBox består av 4st ungdomar som delvis hör hemma i Ystad som går på ProCivitas privata gymnasium i Malmö. Tillsammans driver de just nu ett UF-företag som heter Battery Box. De vill med hjälp av sin produkt se till att så många som möjligt börjar ta hand om sina använda batterier på ett säkert och korrekt sätt. Deras initiativ är bra eftersom det fortfarande hamnar en hel del farligt avfall i våra sopor.

batterybox

batterybox


Hur får jag nya matavfallspåsar?

Publicerad: 2015-01-12 08:58

Du som sorterar ut matavfall kanske har glömt bort hur du får nya påsar?

Det finns lite olika alternativ, välj det som passar er bäst:

  • Kläm en matavfallspåse i det bruna kärlets lock så lämnar renhållaren nya
  • Ring 0411-57 71 00 och be att få nya påsar levererade, räkna med ca 2v leveranstid
  • Kom in till oss på Koppargatan 7 (kontors ingången) och hämta. Ring gärna innan du kommer
  • Maila kundtjanst-avfall@ystad.se och beställ om nya påsar

matavfallspåse, Bild Lotte Nilsson

Det är aldrig försent att ansluta sig!

Vill du veta om du bor i ett område där man kan ansluta sig? Läs mer under matavfall eller kontakta oss.


Bränder i Molokor

Publicerad: 2015-01-07 09:51

Vi måste tillsammans undvika att det händer igen

Kategorier: Soptömning

Besöksräknare

Web Site Counters besök sedan starten

Kontakt

Kundtjänst

Tel: 0411-57 71 00.
Telefontid vardagar
kl 9-12 och 13-15.

E-post:
kundtjanst-avfall@ystad.se

Håll dig uppdaterad!

Facebook:

På Hållbart hittar du ett ständigt flöde med tips, nyheter, information kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Vill du hålla dig uppdaterad så är detta sidan du ska gilla! @ystadhallbart

YouTube:

På Ystads kommuns YouTube-kanal hittar du Hållbart. Här kan du se filmerna om Snafs, Hållbarts profil. Han är så liten att han knappt syns men tillsammans med andra bildar han ett stort sopberg. Med det vill han säga att allas insats spelar roll, tillsammans kan vi minska sopberget!

Radio:

Under våren 2016 har Hållbart varit ett stående inslag på Radio Active.

Nyckelord