RSS

Avfall och återvinning - Nyheter

Följ vår blogg!

Farligt Avfall-bilden, Bild Andreas Offerssonbroschyrer, Bild Lotte Nilsson Ystads kommun Sopbil Ystads kommun, Bild Lotte NilssonBlandat material Bild FTI

Två-facks bil, bild Lotte Nilsson Ystads kommun  ÅVC Hedeskoga, Bild Lotte Nilsson Ystads kommun


Hållbart - med miljön i fokus

Publicerad: 2015-05-22 13:10

Gå in och gilla Hållbart på Facebook

Nu finns Ystad kommuns nya facebooksida

Hållbart - med miljön i fokus

ystadhallbart

Gå in och gilla och bli inspirerad och informerad kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Varmt välkomna!

// Avfallsenheten Ystads kommun

Kategorier: Tips

Uppskattat besök av Retoy

Publicerad: 2015-05-11 08:51

Lördagen den 9 maj kom Retoy till Ystads stadsbibliotek.

Totalt kom det ca 70st barn + föräldrar, mor- och farföräldrar och det lämnades in över 370 st leksaker.

Ur miljösynpunkt gör denna form av byteshandel stor skillnad såsom 1 110 kg besparing av koldioxidutsläpp jämfört med om leksakerna istället köpts nya.

Retoy kommer har besökt och kommer att besöka 4st platser i Malmö bland annat i samband med Malmöfestivalen och barnloppisen i Folkets park men nytt för i år är att Retoy nu även besökte Ystad. 

Lotte Nilsson på avfallsenheten är ystads representant och kontaktade i sin tur biblioteket för att höra hur intresset kring att anordna arrangemanget där var. Eftersom biblioteket arbetar mycket med hållbarhet och miljöfrågor var det inga tveksamheter från Lena Malmqvist bibliotekschef.

Dagen sammanföll med Fairtrade day vilket gjorde att vi sammanförde de båda arrangemangen och därför fanns det idag även fairtrade bananer på plats som delade ut fairtrade bananer till alla besökare. 

En annan populär person som gästade dagen var Elsa från Frost som både fick posera och skriva autografer.

Dessutom sorterades leksaker som anses för farliga ut och lämnades vidare till återvinning och leksaker som var sönder lämnades vidare till Retoylab som är en annan aktivitet genom Retoy där man skapar nya leksaker av gamla.

Dagen blev verkligen lyckad och alla som besökte Biblioteket idag utryckte en stor önskan om ett återkommande arrangemang.

I Stockholm och Malmö är redan Retoy väletablerat, där ser man att barnen och deras föräldrar återkommer med jämna mellanrum med fyllda Retoypåsar för att byta till sig nya leksaker som något annat barn tröttnat på.

Såhär gick det till: 

Barnen tog med sig leksaker de tröttnat på och lämnade in dem och fick i gengäld stämplar i en pysselbok. Boken tog de med sig in bland alla leksaker och pyssel och sedan fick de leka med alla inlämnade leksaker och pyssla i boken och samtidigt lära sig mer om miljön och sina rättigheter. När de hittat nya leksaker så fick de en tygpåse från Retoy som de fick lägga sina leksaker i och ta med sig hem. Om barnet inte bytte in alla sina stämplar så kan hen spara dessa till en annan Retoy dag och då även ta med sig nya leksaker i sin tygkasse.

På eftermiddagen fick även barnen klappa en livslevande daggmask samtidigt som Sara Söderberg läste en saga om en daggmask.

retoy_ystadskommun

retoy_ystadskommun

retoy_ystadskommun


Besöksräknare

Web Site Counters besök sedan starten

Kontakt

Kundtjänst

Tel: 0411-57 71 00.
Telefontid vardagar
kl 9-12 och 13-15.

E-post:
kundtjanst-avfall@ystad.se

Håll dig uppdaterad!

Facebook:

På Hållbart hittar du ett ständigt flöde med tips, nyheter, information kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Vill du hålla dig uppdaterad så är detta sidan du ska gilla! @ystadhallbart

YouTube:

På Ystads kommuns YouTube-kanal hittar du Hållbart. Här kan du se filmerna om Snafs, Hållbarts profil. Han är så liten att han knappt syns men tillsammans med andra bildar han ett stort sopberg. Med det vill han säga att allas insats spelar roll, tillsammans kan vi minska sopberget!

Radio:

Under våren 2016 har Hållbart varit ett stående inslag på Radio Active.

Nyckelord