Fyra viktiga!

Publicerad: 2016-10-26 08:00

Förpackningar och tidningar

Man har skyldighet enligt lag att sortera sina förpackningar & tidningar och lämna till återvinning. Det kan kännas onödigt med ett stort sopkärl eftersom det inte blir mycket avfall kvar plus eventuellt ett matkärl på tomten. Att sortera ut matavfall och lämna till återvinning är en väldigt enkel insats man kan göra för miljön. Man kan dela kärl med grannen, upp till 3 hushåll kan dela kärl.

Man kan dela bara på matavfallskärlet och då får alla som delar 20 % rabatt på sina respektive restavfallskärl, eller så kan man dela på restavfallskärlet också och då delar man på hela avfallskostnaden. Räkningen går dit kärlet står. Då slipper man ha onödigt många kärl, man får billigare taxa och man kan hjälpas åt att hålla kärlen fräscha.

Avfallsmängderna ökar 

Oftast tänker vi kanske att en mobiltelefon är ju så liten och inte innebär så stora avfallsmängder men avfallet uppkommer i de länder där de produceras, en mobiltelefon ger upphov till 86kg avfall. Detta påverkar oss för vi delar jord.

Det är dags att börja lyfta de goda idéer som finns. Man kan konsumera och ha en god levnadsstandard men kanske konsumera annorlunda tex äga saker tillsammans och på så sätt kunna konsumera en ännu bättre pryl.

Släng inte skräp på marken!

Vi tar vår natur för given, men allemansrätten innebär också ett ansvar. När vi kastar skräp på marken så kommer det att påverka någon eller något. Vi måste börja se våra gator, torg och naturområden som vår egen tomt. Det är ju trots allt så att när detta hamnar i naturen så tar det väldigt lång tid att bryta ner, när det handlar om metall och glas så 200år till 1 miljon år…snusdosan tar upp till 450år att brytas ner men på vägen dit slits den ner till mindre och mindre beståndsdelar och hamnar i våra hav och i våra djurs magar. Skräpiga miljöer skapar en otrygghet, kostar pengar och förstör vår miljö.

Var nyfiken

Ta reda på hur och varför om avfall.

Lyssna inte på alla myter utan bemöt dem med fakta. Låt soporna flytta upp högre på priolistan. Avfall är allt annat än tråkigt, det är något som du faktiskt kan påverka och din insats gör stor skillnad och inspirerar andra att göra detsamma.

Det är roligt att tänka nytt kring konsumtion, det öppnar nya dörrar och skapar nya kontaktytor. Dessutom är det roligt att tänka annorlunda och utmana sig själv att våga prova nytt. Våra barn och barnbarn har rätt till den bästa framtiden.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något, och många tillsammans gör skillnad!  Dela gärna med er till varandra av information, tips och idéer.

ystad_LotteNilsson

Kategorier: Tips

Kommentarer