Klädbyte, leksaksbyte och bokbyte

Publicerad: 2017-04-12 15:19

Den 1 april var det dags för årets upplaga av Naturskyddsföreningens klädbytardag. Samma dag var det även leksaksbyte med Retoy och Stadsbiblioteket ordnade bokbyte. Det var helt enkelt en fantastisk dag för alla som gillar att byta, spara pengar och leva hållbart!

Till Retoys leksaksbyte på Stadsbiblioteket kom 25 barn som tillsammans bytte 162 leksaker. Detta innebär en koldioxidbesparing på 486kg jämfört med om de bytta leksakerna köpts nya. 6 leksaker sorterades också ut under dagen enligt Retoys filosofi om att rena kretsloppen från farliga och olämpliga leksaker.

Bland annat byttes spel och pussel, hårda och mjuka leksaker, barnböcker och dvd-filmer. De leksaker som blev över åker med Retoy till nästa leksakbyte.

Besökare på Retoy

Representanter från Retoy, Avfallsenheten i Ystads kommun, Fairtrade och Stadsbiblioteket i Ystad fanns på plats.

På Ungdomens Hus hade klädbytardagen 97 besökare och 344 klädesplagg bytte ägare. De plagg som blev över skänktes vidare till den Miljönär-märkta second hand butiken Öppna Hjärtan.

Klädbyte på Ungdomens Hus

I hela Sverige genomfördes 124 klädbytesaktiviteter denna dag och tillsammans med Norge och Danmark genomfördes det över 200 aktiviteter, vilket är nytt rekord.

Besökarna på klädbytardagen i Ystad kunde få tips till snygga nya outfits av det Miljönär- märkta företaget Göta-Irene som fanns där som personal shopper. Förutom att leta nya klädfynd kunde man också passa på att ta det lugnt i caféet med en kopp kaffe eller njuta av Returhantverket i Skurups utställning med återbrukade saker. Det fanns även en stylinghörna på plats!

Stylinghörna på klädbytardagen 2017

Representanter från Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet, Fairtrade, naturskolan Marietorp och Ungdomens Hus fanns på plats.

Retoy kommer tillbaka redan i höst och nästa år blir det klädbytardag igen.

Kategorier: Evenemang under 2017, Retoy, klädbytardagen

Kommentarer