Fairtrade City Ystad

Vi är stolta över att vara diplomerade till Fairtrade City Ystad, en kommun som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion.

Fairtrade City Ystad

Den 15 december 2013 diplomerades Ystads kommun till Fairtrade City. Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion.

Fairtrade City leds av en styrgrupp som har en bred samhällsförankring med representanter från såväl ideella organisationer, Svenska Kyrkan och näringsliv som kommunala tjänstemän, en gymnasieskola och politiker.

Vad är Fairtrade?

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Organisationen arbetar också för att etiska och sociala villkor ska tillämpas vid offentlig upphandling.

Fairtrades vision

Fairtrades vision är en världshandel med rättvisa villkor, där producenter i utvecklingsländer har möjlighet att skapa sig en trygg och hållbar framtid.

Bidra till att odlare och anställda i utvecklingsländer får bättre villkor

När du köper en Fairtrade-märkt produkt bidrar du till att odlare och anställda i utvecklingsländer får förbättrade ekonomiska villkor, genom kriterierna för högre löner och ett minimipris som överstiger kostnaden för det de producerat.

Fairtrade odlare

Foto: Fairtrade Sverige

 

World Fairtrade Challenge

Hela världen fikar, fikar du?

World Fairtrade Challenge är en kampanj som sätter fokus på varför Fairtrade behövs och vilken skillnad Fairtrade gör för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Arrangera en egen Fairtrade-fika och utmana andra att fika den 11-13 maj, för ju fler vi blir som fikar Fairtrade-märkt, desto större skillnad gör vi för de människor som odlar och producerar våra varor.

2016 deltog 1,8 miljoner deltagare från 26 länder i World Fairtrade challenge!

Så här enkelt är det att delta:

1.Anmäl din fikapaus på fairtradechallenge.se från och med den 10 april 2017.

2.Bjud in deltagare, sprid information och utmana andra att fika.

3.Använd vårt tryckta eller digitala material och arrangera fikan.

4.Delta i fikabildstävlingen genom att dela bilder från fikapausen under #fairtradechallenge i sociala medier.

 

Informationsaktiviteter i Ystad 2017

Här kan du läsa om några av de informationsaktiviteter som anordnas under året.

Februari

  • Alla hjärtans dag, 14 februari- information till caféer #dubbelomtanke. Saedens chokladhus bjuder på varm (fairtrade)choklad och informerar om Fairtrade #dubbelomtanke

April

  • Klädbytardagen på ungdomens hus- Information om Fairtrade bomull/kläder i samband med klädbytardagarna på Ungdomens hus 1 april,

  • Retoy på biblioteket, 1 april  -Fairtradebananerna är på plats och bjuder på information och bananer på biblioteket

Maj

  •  Fairtrade Challenge, 11-13 maj

Juni

  •  Producentbesök från Ghana,Världsbutiken, 1 juni,            

  • Nationaldagsfirande, 6 juni,  Fairtrade City Ystad finns på plats med info och smakprover

Oktober

  • Fairtrade Fokus v. 41-42 (9-20 oktober)

 

Fairtrade ambassadörsutbildning 12-13 november

 

Fairtrade ambassadörsutbildning    

12-13 november

Vill du göra skillnad för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom och samtidigt engagera dig för social hållbar utveckling i praktiken? Då ska du gå Fairtrades ambassadörsutbildning! En populär och uppskattad kurs som erbjuder deltagarna kunskap, inspiration och engagemang inom ett viktigt och aktuellt ämne.

Datum och tider: 12-13 november kl. 09.00-16.00

Utbildningsadress: ABF Österlen, Södra Dragongatan 22, 271 39 YSTAD

Anmälan senast 31 oktober till Carolina Palm carolina.palm@ystad.se

Utbildningsmaterial samt lunch och fika ingår. För kursintyg som Fairtrade-ambassadör krävs närvaro båda dagarna.

Ystad är sedan 2013 en diplomerad Fairtrade City och i höst bjuder vi in till en utbildning för dig som vill lära dig mer om Fairtrade och rättvis handel. Hur arbetar Fairtrade med att förbättra levnadsvillkoren för odlare i utvecklingsländer och hur kan du vara en del av detta arbete? Delta i en av Fairtrades ambassadörsutbildningar och lär dig mer. Kursen syftar till att bidra till ökad kännedom om Fairtrade och fokuserar på konsumentens möjlighet att påverka och göra skillnad genom enkla val i butiken.

Inga förkunskaper krävs och efter utbildningen avgör du som Fairtrade-ambassadör om och hur du vill engagera dig för att gör Ystad till en ännu bättre Fairtrade City.

 

Varmt välkommen!

Styrgruppen för Fairtrade City Ystad