RSS

Avfall och återvinning - nyheter

Följ vår blogg!

Farligt Avfall-bilden, Bild Andreas Offerssonbroschyrer, Bild Lotte Nilsson Ystads kommun Sopbil Ystads kommun, Bild Lotte NilssonBlandat material Bild FTI

Två-facks bil, bild Lotte Nilsson Ystads kommun  ÅVC Hedeskoga, Bild Lotte Nilsson Ystads kommun


Miljönär-märkt återbruksportal hjälper Ystads kommun spara pengar och miljön!

Publicerad: 2017-08-02 08:48

Ystads kommun använder den Miljönär-märkta återbuksportalen off2off® för att underlätta återbruk inom den kommunala verksamheten och minska avfallsmängderna.


        Hållbart-profilen Snafs med miljönär-märket

Sedan mars 2016 har Ystads kommun en intern marknadsplats för att överlåta varor och tjänster mellan kommunens olika arbetsplatser. Här läggs använda skrivbord, bokhyllor, datortillbehör och annat ut, så att en annan del av verksamheten kan använda dem istället för att de ställs undan i förråd eller slängs. Resultatet är att använda produkter får nytt liv på en annan arbetsplats inom kommunen, vilket sparar pengar och miljön. Kringtjänster såsom enklare renovering för att fräscha upp gamla prylar finns att tillgå i samarbete med kommunens arbetsmarknadsenhet och skapar nya arbetstillfällen.

Under återbruksportalens första år har Ystads kommuns förvaltningar och bolag bytt varor motsvarande 456 000kr. Miljöbesparingarna motsvarar koldioxidutsläppen från en bensindriven bil som kör ca 6 425 mil, eller ca 100 000 kWh el! Detta är goda nyheter och kommunen har beslutat att förlänga avtalet med leverantören av återbruksportalen, off2off AB, i ytterligare 2 år. Nu ska den interna marknadsplatsen utvecklas och få fler användare så att ännu fler varor återbrukas inom kommunen. Återbrukssystemet ska vara en självklar första anhalt när man har en inventarie som inte längre används.

Arbetet med och införandet av ett internt återbrukssystem faller tillbaks på Ystads kommuns miljömål om att gå före i omställningen för ett mer hållbart samhälle. Genom att återanvända exempelvis våra möbler minskar vi våra avfallsmängder samtidigt som vi sparar pengar som kan användas till annat.

Återbuksportalen off2off® är självklart Miljönär-märkt, eftersom systemet underlättar återbruk och på så sätt minskar avfallsmängderna!

Läs mer om Miljönär-märkningen och hitta miljönär-märkta verksamheter över hela landet på www.miljönär.se


Sommartips för dig som älskar pyssel och återbruk!

Publicerad: 2017-08-01 11:52

Gör fruktpåsar av gamla t-shirts för att minska din konsumtion av plastpåsar. Detta är ett av flera tips som Ystads miljönär-märkta verksamheter har att dela med sig av för hur du ska göra för att bli miljönär.


Syftet med Miljönär-märkningen är att uppmärksamma verksamheter som gör det möjligt för allmänheten att laga, låna eller återanvända – eller att på annat sätt minska avfallet. I Köpingebro finns företaget Göta-Irene, som sysslar med återbruk, upcykling, lagning och hållbarhet. Charlotta Kaino, som driver Göta-Irene arbetar med återbruk både genom egen tillverkning och genom att lära ut.

Ett sommartips för att konsumera hållbart är att fundera över de val du gör nästan dagligen. Varför gör du de val du gör när du handlar? Hur kan du bryta gamla vanor och konsumera mer miljönär-vänligt?

Om du vill pyssla miljönär-vänligt kan du ta dina egna eller barnens gamla t-shirts och göra påsar att använda istället för butikens plastpåsar för frukt och grönt. Med endast en sax som verktyg och ingen förkunskap eller sömnad förvandlar du snabbt linnen och t-shirts till fruktpåsar och de tvättas enkelt vid behov tillsammans med dina vanliga kläder.

Hos Göta-Irene finns fler tips för hur du tar det andra ser som skräp och förvandlar till nya användbara saker. Som en av Ystads 13 miljönär-märkta verksamheter ger Göta-Irene nytt liv till det som behöver det och hjälper dig att minska din konsumtion och ditt avfall genom att hitta användbara presenter.

                                      Bild 1: Gör din egen fruktpåse av en gammal t-shirt

                                      Bild 2: Gör din egen fruktpåse av en gammal t-shirt

                                      Bild 3: Gör din egen fruktpåse av en gammal t-shirt

                                      Bild 4: Gör din egen fruktpåse av en gammal t-shirt

                                      Bild 5: Gör din egen fruktpåse av en gammal t-shirt


Låt gammalt bli nytt när du planerar höstens garderob!

Publicerad: 2017-07-31 08:30

Genom att återbruka och låta gammalt bli nytt blir du miljönär. Låt dig inspireras Design Juniq, en av Ystads 13 miljönär-märkta verksamheter, återupptäck gamla favoriter och uppdatera till dagens trender.

                     

                      Jenni Sandell, Design Juniq, håller upp miljönär-märket

I Nybrostrand finns företaget Design Juniq som sysslar med ”recycledesign”- det vill säga syr om kläder och accessoarer så att gammalt blir nytt. Design Juniq blev Miljönär-märkt i oktober 2015. Miljönär-märkningen syftar till att uppmärksamma verksamheter som gör det möjligt för allmänheten att laga, låna eller återanvända – eller att på annat sätt minska avfallet. ”Att vara en Miljönär-märkt verksamhet innebär en känsla av att göra gott, att få kontakt med likasinnade och att möjliggöra för konsumenter att göra smartare val”, säger Jenni Sandell på Design Juniq.

Så när du planerar höstens garderob, inspireras av Design Juniq och låt gammalt bli nytt. ”Det finns ett överflöd av kläder så varför inte skapa nytt av gammalt, tänka utanför boxen och uppdatera secondhand till dagens trender, där du som köpare dessutom är garanterad en unik produkt”, säger Jenni.

Det finns ca 900 Miljönär-märkta företag i Sverige och de blir fler hela tiden. Hitta Miljönär-märkta företag nära dig på www.miljönär.se

Här hittar du Design Juniq: www.designjuniq.com

Spara


Sommartips för dig som letar sommarprojekt!

Publicerad: 2017-07-29 12:56

En miljönär-vänlig verksamhet hjälper dig att spara jordens resurser och förebygga avfall genom att göra nytt av gammalt, reparera och återanvända. Byta-yta är en av våra 13 miljönär-märkta verksamheter i Ystad.


Blomstra Miljövänligt blir Ystads 13e Miljönär-märkta verksamhet!

Publicerad: 2017-07-28 08:32

Den 26 juli fick Ystad sin 13e Miljönär-märkta verksamhet - floristen Anna Persson och Blomstra Miljövänligt.


Besöksräknare

Web Site Counters besök sedan starten

Kontakt

Avfallsenhetens kundtjänst

Telefon: 0411-57 71 00
(vardagar 9-12 och 13-15)

E-post: kundtjanst-avfall@ystad.se

Håll dig uppdaterad!

Facebook:

På Hållbart hittar du ett ständigt flöde med tips, nyheter, information kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Vill du hålla dig uppdaterad så är detta sidan du ska gilla! @ystadhallbart

YouTube:

På Ystads kommuns YouTube-kanal hittar du Hållbart. Här kan du se filmerna om Snafs, Hållbarts profil. Han är så liten att han knappt syns men tillsammans med andra bildar han ett stort sopberg. Med det vill han säga att allas insats spelar roll, tillsammans kan vi minska sopberget!