RSS

Avfall och återvinning - nyheter

Följ vår blogg!

Farligt Avfall-bilden, Bild Andreas Offerssonbroschyrer, Bild Lotte Nilsson Ystads kommun Sopbil Ystads kommun, Bild Lotte NilssonBlandat material Bild FTI

Två-facks bil, bild Lotte Nilsson Ystads kommun  ÅVC Hedeskoga, Bild Lotte Nilsson Ystads kommun


Retoy kommer till Ystad!

Publicerad: 2016-09-26 08:35

Lördagen den 26 november går hela dagen i klimatets tecken!

Passande nog infaller den köpfria dagen under Europa minskar avfallet veckan just lördagen den 26 november. Denna dag håller Ystads stadsbibliotek långöppet till kl. 16.00.

Retoy

Ta med leksaker du inte längre leker med och byt mot roligare, kul för både barn och miljön och dessutom gratis! Hos Retoy kan du även leka och rita teckningar om dina rättigheter. Bytesaktiviteten pågår mellan 10.00–14.00 och sker i samarbete med Avfallsenheten och Stadsbiblioteket i Ystad.

Teater

Det blir teaterföreställningar av teater Pepino.

  • kl 11.00 för barn 0-3 år
  • kl 13.00 för barn 4-9 år, båda föreställningarna kring temat vatten.

Föreläsningar

Det bjuds på engagerande och inspirerande föreläsningar för vuxna.

  • kl. 13.45 Rustan Nilsson, miljöpedagog på Sysav föreläser om det Hållbara egot
  • Caroline Fredriksson från Lunds universitet pratar om planeringen för ett förändrat klimat och stigande havsnivåer.

Reservera alltså lördagen den 26 november i din kalender, denna dagen är för bra för att missas!

Varmt välkomna!

retoy_ystad_2016

Kategorier: Retoy

Farligt Avfall-bilen kommer 20 oktober

Publicerad: 2016-09-22 10:20

Farligt Avfall-bilen kommer till ÖP-torget och Missunnavägen

Torsdagen den 20 oktober är det dags för Farligt Avfall-bilens sista stopp för i år.

  • ÖP-torget kl. 17.00-18.00
  • Missunnavägen 18.30-19.30

Vad är egentligen farligt avfall?

Mycket farligt avfall hamnar i våra hem och det är viktigt att sortera ut dessa och lämna till återvinning. Exempel på farligt avfall är mobiltelefoner, leksaker/el-prylar med inbyggda batteri eller sladd, sprayflaskor, nagellack, glöd- eller lågenergi lampor, kemikalier, spillolja, rester av färg, rengöringsmedel eller liknande.

Nu kan du passa på att lämna detta till Farligt Avfall-bilens personal och samtidigt passa på att lära dig mer om farligt avfall. Insamlingen omfattar inte verksamheter.

Du kan också alltid lämna ditt farliga avfall till Hedeskoga återvinningscentral och har du mindre farligt avfall så kan du lämna det i de flesta butiker till samlaren.

farligt avfall-bilen Sysav

Kategorier: Farligt Avfall

Workshop 3 -Analys

Publicerad: 2016-09-19 07:49

Workshopen inleddes med en sammanfattning av arbetet fram tills idag

Vi har identifierat produkttypen kemtekniska produkter med fokus lim och fogmassor på 1a workshoppen. Vid den 2a workshoppen tog vi reda på hur verkligheten förhöll sig med produkttypen och inte hur vi velat att det skulle se ut.

Slutsatsen som tydligt framkommit är att områdena har olika sätt att göra inköp, förvara och använda.

Analys

Nu var det det dags att ställa sig frågan: - varför uppstår avfall?

Frågan varför ställs efter varje svar för att organisationen tillsammans ska hitta orsaken till varför avfall uppstår just inom ett visst område.

analys

 

Dags att prioritera områden och åtgärder

Alla deltagare fick prioritera ett område från 1-3 för att identifiera vilka mål, åtgärder och handlingsplaner som Ystadbostäder ska arbeta vidare med och som även ska sammanfattas i den kommande rapporten för Avfall Sverige.

Det är viktigt att skapa delaktighet i ett förändringsarbete där huvudsyftet är att minska avfallet men där det samtidigt sker en förändring i positiv riktning inom ekonomi, arbetsmiljö, miljö och kommunikation. Att arbeta på detta sätt är att gemensamt arbeta med verksamhetsutveckling.

analys

 

Förslag på mål och syfte

  1. Skapa ett gemensamt huvudförråd där målet är att rätt antal produkter leder till rätt mängd som köps in, vilket leder till bättre miljö, mindre avfall och mindre kostnader.
  2. De gånger vi inte behöver köpa något lim är de bästa. Ökad kunskap. Känna till produkterna. Kompetensöverföring, nya metoder, nya produkter och tidigare arbetserfarenhet.
  3. Minska avfallet i alla led genom kommunikation kring rutiner.Besöksräknare

Web Site Counters besök sedan starten

Kontakt

Avfallsenhetens kundtjänst

Telefon: 0411-57 71 00
(vardagar 9-12 och 13-15)

E-post: kundtjanst-avfall@ystad.se

Håll dig uppdaterad!

Facebook:

På Hållbart hittar du ett ständigt flöde med tips, nyheter, information kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Vill du hålla dig uppdaterad så är detta sidan du ska gilla! @ystadhallbart

YouTube:

På Ystads kommuns YouTube-kanal hittar du Hållbart. Här kan du se filmerna om Snafs, Hållbarts profil. Han är så liten att han knappt syns men tillsammans med andra bildar han ett stort sopberg. Med det vill han säga att allas insats spelar roll, tillsammans kan vi minska sopberget!