RSS

Avfall och återvinning - nyheter

Följ vår blogg!

Farligt Avfall-bilden, Bild Andreas Offerssonbroschyrer, Bild Lotte Nilsson Ystads kommun Sopbil Ystads kommun, Bild Lotte NilssonBlandat material Bild FTI

Två-facks bil, bild Lotte Nilsson Ystads kommun  ÅVC Hedeskoga, Bild Lotte Nilsson Ystads kommun


Låt gammalt bli nytt när du planerar höstens garderob!

Publicerad: 2017-07-31 08:30

Genom att återbruka och låta gammalt bli nytt blir du miljönär. Låt dig inspireras Design Juniq, en av Ystads 13 miljönär-märkta verksamheter, återupptäck gamla favoriter och uppdatera till dagens trender.

                     

                      Jenni Sandell, Design Juniq, håller upp miljönär-märket

I Nybrostrand finns företaget Design Juniq som sysslar med ”recycledesign”- det vill säga syr om kläder och accessoarer så att gammalt blir nytt. Design Juniq blev Miljönär-märkt i oktober 2015. Miljönär-märkningen syftar till att uppmärksamma verksamheter som gör det möjligt för allmänheten att laga, låna eller återanvända – eller att på annat sätt minska avfallet. ”Att vara en Miljönär-märkt verksamhet innebär en känsla av att göra gott, att få kontakt med likasinnade och att möjliggöra för konsumenter att göra smartare val”, säger Jenni Sandell på Design Juniq.

Så när du planerar höstens garderob, inspireras av Design Juniq och låt gammalt bli nytt. ”Det finns ett överflöd av kläder så varför inte skapa nytt av gammalt, tänka utanför boxen och uppdatera secondhand till dagens trender, där du som köpare dessutom är garanterad en unik produkt”, säger Jenni.

Det finns ca 900 Miljönär-märkta företag i Sverige och de blir fler hela tiden. Hitta Miljönär-märkta företag nära dig på www.miljönär.se

Här hittar du Design Juniq: www.designjuniq.com

Spara


Sommartips för dig som letar sommarprojekt!

Publicerad: 2017-07-29 12:56

En miljönär-vänlig verksamhet hjälper dig att spara jordens resurser och förebygga avfall genom att göra nytt av gammalt, reparera och återanvända. Byta-yta är en av våra 13 miljönär-märkta verksamheter i Ystad.

      

        Produkter från Byta-yta: fäg, mäbelvax, fönsterhantverk m.m.

Den Miljönär-vänliga verksamheten Byta-yta producerar och säljer miljösmarta färger och vaxer för behandling av golv, väggar och möbler. Byta-yta tillverkar även egen linoljetvål till all rengöring och utför fönsterrenoveringar och håller kurser i fönsterhantverk och målning. Ett besök på Byta-yta är därför en bra start på ett miljönär-vänligt sommarprojekt!

”Det är viktigt att underhålla och vara rädda om det vi har”, säger Malin Allbäck. ”Vi försöker hela tiden komma på nya miljötips. Till julen tillverkar vi egna ljus till butiken av alla stumpar vi samlat hela året. Nu till sommaren blir det tändmuffins till grillen istället.”

”Intresset har ökat för våra produkter”, konstaterar Malin. ”Vi använder få och välkända ingredienser. Allt som ingår redovisas noga. Folk går inte på långa konstiga innehållsförteckningar och miljösymboler längre. Man vill se vad som finns i. Vårt största mål för hållbarheten är att erbjuda alternativ till plastprodukterna. Vi måste byta förr eller senare och det går utmärkt att sluta använda plastfärger. Det har fungerat i flera tusen år innan plasten kom!”

Här hittar du Byta-yta: www.byta-yta.se

Här hittar du mer information om hur du blir en miljönär: www.miljönär.se

Spara


Blomstra Miljövänligt blir Ystads 13e Miljönär-märkta verksamhet!

Publicerad: 2017-07-28 08:32

Den 26 juli fick Ystad sin 13e Miljönär-märkta verksamhet - floristen Anna Persson och Blomstra Miljövänligt.

                       

                        Bild av Anna med nyplockad bukett

En miljönär-vänlig verksamhet hjälper dig att lappa, laga eller återanvända – för att spara jordens resurser och förebygga avfall.

Blomstra Miljövänligt är en hållbar och naturlig florist som förutom blomsterbinderi, blomstercatering och blomsterabonnemang även erbjuder kurser i friskvård och stressreducering med hjälp av blommor, färg och form.

Blomstra Miljövänligt återbrukar så mycket som möjligt för att spara på naturens resurser. För att värna om vår miljö är blomsterarbetena säsongsbetonade och i största möjliga utsträckning gjorda av närodlat, obesprutat eller miljömärkta råvaror. Målet är att produkterna ska vara helt biologiskt nedbrytbara.

För att arbeta hållbart har Anna valt att inte ha en fysisk butik eftersom det då krävs mycket varor som hela tiden behöver rensas ut, fyllas på och snyggas till. Istället arbetar hon med beställningar så att hon kan ta hem varor som hon vet blir använda och till glädje, så att hon slipper slänga.

       Bild av Anna med Miljönär-märket

Vaser, krukor och fat är främst återbruk eller närproducerade. Pynt och stommar återvinns i största möjliga utsträckning. Allt med hänsyn till miljön och för att minska transporter samt bevara hantverket och kunskapen lokalt. Vaser, krukor och fat hittar Anna på loppis eller hos släktingar och vänner.

Drömmen är att verksamheten ska växa med egen trädgård att odla i – för att kunna bli självförsörjande på ekologiska blommor. När Blomstra Miljövänligt får större lokaler vill Anna också utveckla återbruks-verksamheten till att ha vaser, krukor och fat på lager som hon kan hyra ut, till exempel till bröllop.

Här hittar du Blomstra Miljövänligt: www.blomsramiljovanligt.se

Här hittar du mer information om Miljönär-märkningen och alla Miljönär-märkta verksamheter i Ystad och Sverige: www.miljönär.se

       Miljönär-märket

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara


Sommartips för dig som älskar loppis och second hand!

Publicerad: 2017-07-27 14:21

En miljönär-vänlig verksamhet hjälper dig att lappa och laga samt återanvända – för att spara jordens resurser och förebygga avfall. Öppna hjärtat second hand är en av flera miljönär-märkta verksamheter i Ystad.


Besöksräknare

Web Site Counters besök sedan starten

Kontakt

Avfallsenhetens kundtjänst

Telefon: 0411-57 71 00
(vardagar 9-12 och 13-15)

E-post: kundtjanst-avfall@ystad.se

Håll dig uppdaterad!

Facebook:

På Hållbart hittar du ett ständigt flöde med tips, nyheter, information kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Vill du hålla dig uppdaterad så är detta sidan du ska gilla! @ystadhallbart

YouTube:

På Ystads kommuns YouTube-kanal hittar du Hållbart. Här kan du se filmerna om Snafs, Hållbarts profil. Han är så liten att han knappt syns men tillsammans med andra bildar han ett stort sopberg. Med det vill han säga att allas insats spelar roll, tillsammans kan vi minska sopberget!