RSS

Avfall och återvinning - nyheter

Följ vår blogg!

Farligt Avfall-bilden, Bild Andreas Offerssonbroschyrer, Bild Lotte Nilsson Ystads kommun Sopbil Ystads kommun, Bild Lotte NilssonBlandat material Bild FTI

Två-facks bil, bild Lotte Nilsson Ystads kommun  ÅVC Hedeskoga, Bild Lotte Nilsson Ystads kommun


Farligt Avfall-bilen besöker Svarte den 5 september

Publicerad: 2017-08-07 08:25

Farligt Avfall-bilen kommer till Duettgatan 2 i Svarte tisdagen den 5 september. Då kan hushållen lämna sitt farliga avfall, inklusive mindre el- och elektronikprodukter upp till en mikrovågsugns storlek, till Farligt Avfall-bilens personal.

Farligt Avfall-bilen med kemist

Tisdagen den 5 september kl. 17.00 - 18.00 besöker Farligt Avfall-bilen Duettgatan 2 i Svarte. Då kan du lämna ditt farliga avfall, inklusive mindre el- och elektronikprodukter upp till en mikrovågsugns storlek, till Farligt Avfall-bilens personal och samtidigt passa på att lära dig mer om farligt avfall. OBS! Insamlingen omfattar inte verksamheter!

Vad är farligt avfall?
Mycket farligt avfall hamnar i våra hem och det är viktigt att sortera ut detta och lämna det till återvinning. Exempel på farligt avfall är mobiltelefoner, leksaker och el-prylar med inbyggt batteri eller sladd, sprayflaskor, nagellack, glöd- eller lågenergilampor, kemikalier, spillolja, rester av färg, rengöringsmedel och liknande.

Lämna farligt avfall
Du kan alltid lämna ditt farliga avfall på Hedeskoga återvinningscentral och mindre farligt avfall kan du lämna till Samlaren som finns i Ystad på Willys, Herrestadsg 23C, Coop Extra, Missunnavägen 3, ICA Kvantum, Almelundsvägen 4, och ICA Supermarket, Militärvägen 4.

Spara

Kategorier: Farligt Avfall

Ystads Stadsbibliotek erbjuder Miljönär-vänliga resor och äventyr under regniga sommardagar!

Publicerad: 2017-08-03 12:30

Under regniga sommardagar är det många som vill krypa upp i soffan med en bra bok. På Ystads Stadsbibliotek finns böcker, film och musik till utlåning.


        Pyssla- och fixa-böcker med Miljönär-märke

Ystads Stadsbibliotek är en av Ystads Miljönär-vänliga verksamheter. Utlåningsverksamheten inkluderar böcker, e-böcker, film och musik för alla smaker. På biblioteken finns också datorer du kan använda och biblioteken erbjuder även möjligheter till släktforskning. Du kan också besöka biblioteket för att bara sitta ner en stund och bläddra i en tidning.

Ystads bibliotek är med sina 400 besökare per dag Ystads mest besökta kulturmötesplats. Här kan du se Kulturkalendern med bland annat bibliotekens evenemang.

Ystads Stadsbibliotek ligger nära Ystads centrum, på Surbrunnsvägen 12. Det finns fyra mindre bibliotek i Glemmingebro, Köpingebro, Löderup och Svarte. Bokbussen erbjuder service på landsbygden och till förskolor. Öppettider och kontaktuppgifter samt bokbussens turlista hittar du på biblioteksso.se.


Miljönär-märkt återbruksportal hjälper Ystads kommun spara pengar och miljön!

Publicerad: 2017-08-02 08:48

Ystads kommun använder den Miljönär-märkta återbuksportalen off2off® för att underlätta återbruk inom den kommunala verksamheten och minska avfallsmängderna.


        Hållbart-profilen Snafs med miljönär-märket

Sedan mars 2016 har Ystads kommun en intern marknadsplats för att överlåta varor och tjänster mellan kommunens olika arbetsplatser. Här läggs använda skrivbord, bokhyllor, datortillbehör och annat ut, så att en annan del av verksamheten kan använda dem istället för att de ställs undan i förråd eller slängs. Resultatet är att använda produkter får nytt liv på en annan arbetsplats inom kommunen, vilket sparar pengar och miljön. Kringtjänster såsom enklare renovering för att fräscha upp gamla prylar finns att tillgå i samarbete med kommunens arbetsmarknadsenhet och skapar nya arbetstillfällen.

Under återbruksportalens första år har Ystads kommuns förvaltningar och bolag bytt varor motsvarande 456 000kr. Miljöbesparingarna motsvarar koldioxidutsläppen från en bensindriven bil som kör ca 6 425 mil, eller ca 100 000 kWh el! Detta är goda nyheter och kommunen har beslutat att förlänga avtalet med leverantören av återbruksportalen, off2off AB, i ytterligare 2 år. Nu ska den interna marknadsplatsen utvecklas och få fler användare så att ännu fler varor återbrukas inom kommunen. Återbrukssystemet ska vara en självklar första anhalt när man har en inventarie som inte längre används.

Arbetet med och införandet av ett internt återbrukssystem faller tillbaks på Ystads kommuns miljömål om att gå före i omställningen för ett mer hållbart samhälle. Genom att återanvända exempelvis våra möbler minskar vi våra avfallsmängder samtidigt som vi sparar pengar som kan användas till annat.

Återbuksportalen off2off® är självklart Miljönär-märkt, eftersom systemet underlättar återbruk och på så sätt minskar avfallsmängderna!

Läs mer om Miljönär-märkningen och hitta miljönär-märkta verksamheter över hela landet på www.miljönär.se


Sommartips för dig som älskar pyssel och återbruk!

Publicerad: 2017-08-01 11:52

Gör fruktpåsar av gamla t-shirts för att minska din konsumtion av plastpåsar. Detta är ett av flera tips som Ystads miljönär-märkta verksamheter har att dela med sig av för hur du ska göra för att bli miljönär.


Besöksräknare

Web Site Counters besök sedan starten

Kontakt

Avfallsenhetens kundtjänst

Telefon: 0411-57 71 00
(vardagar 9-12 och 13-15)

E-post: kundtjanst-avfall@ystad.se

Håll dig uppdaterad!

Facebook:

På Hållbart hittar du ett ständigt flöde med tips, nyheter, information kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Vill du hålla dig uppdaterad så är detta sidan du ska gilla! @ystadhallbart

YouTube:

På Ystads kommuns YouTube-kanal hittar du Hållbart. Här kan du se filmerna om Snafs, Hållbarts profil. Han är så liten att han knappt syns men tillsammans med andra bildar han ett stort sopberg. Med det vill han säga att allas insats spelar roll, tillsammans kan vi minska sopberget!