Miljönär-märkt återbruksportal hjälper Ystads kommun spara pengar och miljön!

Publicerad: 2017-08-02 08:48

Ystads kommun använder den Miljönär-märkta återbuksportalen off2off® för att underlätta återbruk inom den kommunala verksamheten och minska avfallsmängderna.


        Hållbart-profilen Snafs med miljönär-märket

Sedan mars 2016 har Ystads kommun en intern marknadsplats för att överlåta varor och tjänster mellan kommunens olika arbetsplatser. Här läggs använda skrivbord, bokhyllor, datortillbehör och annat ut, så att en annan del av verksamheten kan använda dem istället för att de ställs undan i förråd eller slängs. Resultatet är att använda produkter får nytt liv på en annan arbetsplats inom kommunen, vilket sparar pengar och miljön. Kringtjänster såsom enklare renovering för att fräscha upp gamla prylar finns att tillgå i samarbete med kommunens arbetsmarknadsenhet och skapar nya arbetstillfällen.

Under återbruksportalens första år har Ystads kommuns förvaltningar och bolag bytt varor motsvarande 456 000kr. Miljöbesparingarna motsvarar koldioxidutsläppen från en bensindriven bil som kör ca 6 425 mil, eller ca 100 000 kWh el! Detta är goda nyheter och kommunen har beslutat att förlänga avtalet med leverantören av återbruksportalen, off2off AB, i ytterligare 2 år. Nu ska den interna marknadsplatsen utvecklas och få fler användare så att ännu fler varor återbrukas inom kommunen. Återbrukssystemet ska vara en självklar första anhalt när man har en inventarie som inte längre används.

Arbetet med och införandet av ett internt återbrukssystem faller tillbaks på Ystads kommuns miljömål om att gå före i omställningen för ett mer hållbart samhälle. Genom att återanvända exempelvis våra möbler minskar vi våra avfallsmängder samtidigt som vi sparar pengar som kan användas till annat.

Återbuksportalen off2off® är självklart Miljönär-märkt, eftersom systemet underlättar återbruk och på så sätt minskar avfallsmängderna!

Läs mer om Miljönär-märkningen och hitta miljönär-märkta verksamheter över hela landet på www.miljönär.se

Kategorier: Miljönär, Miljönärvänlig, Återbruk, Förebyggande av avfall

Kommentarer