Informationsaktiviteter

Ystads kommun blev diplomerad Fairtrade City år 2013. På denna sida kan du läsa om vilka informationsaktiviteter som kommer att genomföras under året och ett litet urval av tidigare års aktiviteter.

Informationsaktiviteter i Ystad under 2017

Här kan du läsa mer om de informationsaktiviteter som kommer att anordnas under året.

Alla hjärtans dag, 14 februari         Information till caféer #dubbelomtanke. Saedens chokladhus bjuder på varm (fairtrade)choklad och informerar om Fairtrade #dubbelomtanke

Klädbytardag, Ungdomens hus          Design Juniq, ett av Ystads Miljönärvänliga företag fungerar som Personal shopper & vägleder dig till nya snygga outfits • Inspirationshörna av återbruk • Syhörna där vi hjälper dig att fixa enklare ändringar & reparationer • Musikunderhållning av ungdomar på Ungdomens hus •

Styrgruppen för Fairtrade City i Ystad är på plats och informerar om bl.a Fairtrades textilstandard och fairtrademärkt bomull.

Retoy på Biblioteket 1 april                     Ta med leksaker du inte längre leker med och byt mot roligare, kul för både barn och miljön och dessutom gratis! Dessutom kan du träffa representanter Fairtrade City Ystad, Avfallsenheten, och Miljönärvänliga verksamheter i Ystads kommun. Ica bjuder på Fairtradebananer till alla barn! Allt är gratis, men glöm inte att ta med leksaker att byta! 

Fairtrade Challenge, 11-13 maj.       World Fairtrade Challenge är en kampanj som sätter fokus på varför Fairtrade behövs och vilken skillnad Fairtrade gör för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Arrangera en egen Fairtrade-fika och utmana andra att fika den 11-13 maj, för ju fler vi blir som fikar Fairtrade-märkt, desto större skillnad gör vi för de människor som odlar och producerar våra varor.

Producentbesök från Ghana,Världsbutiken, 1 juni,     

Nationaldagsfirande 6 Juni,  Representanter från styrgruppen för Fairtrade City finns på plats och informerar under det traditionsenliga nationaldagsfirandet i Ystad 

Fairtrade Fokus v. 41-42 (9-20 oktober)Fairtrade Fokus är Fairtrades årliga kampanjveckor som äger rum varje år vecka 41– 42. Då samlas butiker och konsumenter, politiker och engagerade för att gemensamt sätta fokus på Fairtrade. Målet är att fler ska upptäcka hur lätt det är att göra skillnad för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom.Ystads kommun vill fortsätta att uppmärksamma ännu fler på vilken skillnad Fairtrade gör för de människor som odlar och producerar våra varor.

Tidigare års aktiviteter

World Fair Trade Day 10 maj 2014

Fairtrade City Ystad fanns på plats på Stortorget, tillsammans med Världsbutiken och Svenska Kyrkans internationella grupp, med information om fairtrade och Fairtrade City.

Världsbutiken bjöd på fairtrade-kaffe i sin affär och Saedéns Chokladhus bjöd på varm fairtrade-choklad, i affären på Per Helsa.

På lördagen hade även Ungdomens hus Skateparksfestival. De ville lyfta fairtrade-tanken genom att servera rättvisemärkta produkter: kaffe, te, ubuntu-cola, bananer och bakverk med fair trade-kakao.

Fairtradebanandräkter

 

Fairtrade Challenge 15 oktober

Den 15 oktober var det årets STORA fikadag – Fairtrade Challenge 2015. Man uppmanades att arrangera en egen Fairtrade-fika och utmana andra att fika fairtrade den 15 oktober. Ju fler vi blir som fikar Fairtrade-märkt, desto större skillnad gör vi för de människor som odlar och producerar våra varor.

Förra året, 2014, hade en halv miljon anmält att de skulle fika fairtrade på kampanjsajten www.fairtradechallenge.se/skapa-fika/! Det var allt från enskilda personer, butiker, arbetsplatser, kommuner, företag och organisationer som deltog och bjöd in till fika. Fairtrade Challenge är en kampanj som anordnas av Fairtrade Sverige. Syftet är att sprida information om och öka konsumtionen av Fairtrade-märkta produkter.