Aktuellt inom natur och miljö

I Ystads kommun finns både årligt återkommande miljöarrangemang och nya miljöinitiativ.

Nya medarbetare på Avdelningen för Hållbar Utveckling

Avdelningen för Hållbar Utveckling välkomnar våra nya medarbetare och hållbarhetssamordnare Nina Knutsson och Erik Rosenblad som kommer att vara hos oss fram till årets slut.

 Nya medarbetare på hållbar utveckling

 

 

Förslag till naturvårds- och rekreationsanpassad skötselplan för stugområdet i Ystads sandskog på remiss

Avdelningen för hållbar utveckling och Tekniska avdelningen gav uppdraget att ta fram en naturvårds- och rekreationsanpassad skötselplan för stugområdet i Ystads sandskog till Ekologigruppen AB efter upphandling. För skötseln av skogen i området fanns tidigare en grön skogsbruksplan från 1999 som dock inte har aktualiserats.

Ekologigruppens förslag är på remiss till och med den 31 augusti 2017. Eventuella synpunkter ska lämnas skriftligt till Ystads kommun, Nya Rådhuset, 271 80 Ystad eller per mail kommunen@ystad.se senast den 31 augusti 2017. Ange diarienummer 2016/94 och ”Skötselplan för stugområdet i Ystads sandskog” på yttrandet/i ämnesraden.

 

Förslag till skötselplan för stugområdet i Ystads sandskog omarbetas för tillfället.

 

Spana in höstprogrammet för Havresan i Ystad 2016

Nu finns höstens program för Havsresan 2016 att ladda ner här. Välkommen!

Vinnare av Ystads kommuns miljöpris 2016

Kommunstyrelsens miljöutskott har beslutat att tilldela Ystads kommuns miljöpris 2016 till Ystad Golfklubb. Vi vill säga GRATTIS till ett lyckat miljöarbete med motivering:

Ystad Golfklubb är med sitt stora miljöengagemang ett föredöme i kommunen. Genom sitt målinriktade arbete skapar de inte bara en spelupplevelse utan också en naturupplevelse för alla besökare.
På golfbanan har fåglar, insekter och fladdermöss genom fadderskap fått holkar. Får betar längs ån för att hålla markerna öppna. Stora stockar har sparats som bostad
för insekter och sandblottor gynnar bland annat bin.
Det intilliggande vattendraget Nybroån skonas genom ändrade metoder som minskar användningen av kemiska bekämpningsmedel och näringsläckage.
Hållbar utveckling omfattar hela anläggningen i klubbens Masterplan. Tack vare att man låter grisar äta matresterna från restaurangen så sluts kretsloppet.

Priset delades ut i samband med mötet i Kommunfullmäktige den 15 juli.

Betande får Ystad GolfklubbLäs mer om Ystad Golfklubb och följ deras miljöarbete på länken www.ystadgk.se.

Öppet skepp med miljöutställningen ”Ett hav av möjligheter” 6-8 augusti

Välkommen att besöka Tre Kronor af Stockholm och Hållbara Hav när vi gästar Ystad. Besättningen visar fartyget och berättar om våra seglingar. I salongen kan du se vår utställning ”Ett hav av möjligheter”. Där kan du lära dig mer om hur Östersjön fungerar och vad det är som gör det till ett unikt men även känsligt hav. Eftermiddags seminarium på temat Hållbara Hav hålls lördag och söndag. Fri entré.

Plats: Ystad hamn, Norra kajen

Lördag och söndag 6-7 augusti kl. 10:00-16:00 med seminarium mellan kl.14:00-16:00

Måndag 8 augusti kl.10:00-11:00

Affisch till Tre Kronors besök i Ystad

Briggen Tre Kronor

Foto: Per Björkdahl

100-års kalas för Helene 1 och 2 juli - var med och fira du också!

Ystads Segelfartygsförening firar födelsedag för Galeasen T S Helene! Var med och fira du också. Mat och allsång på fredagen och flera seglingar under hela lördagen. Programmet hittar du på www.helenesvanner.se

Fredag och lördag 1-2 juli vid Hamntorget i Ystad.

 Helene

T/S Helene, byggd i Ystad 1916. Ett kulturarv att förvalta. Foto:www.helenesvanner.se

Hansons brygga 4 juni 

-Att lägga sand på stranden - hur smart är det egentligen?

LTHs professor Hans Hanson har arbetat med stränderna i Ystad i 40 år vid det här laget, och han har gjort mycket för att de inte skall försvinna uti havet. Som tack för detta (och annat, förstås) har han fått guldmedalj av Kungen, nyligen fick han Vattenpriset av Föreningen Vatten – men han har också något som ingen annan har, nämligen en egen brygga i Ystad: Professor Hans Hansons brygga. Den hette tidigare Brygga 4, och ligger vid Jakten i Ystad Sandskog.

Hans kommer att använda sin brygga för ett publikt evenemang lördagen den 4/6 mellan kl 14 och kl 15, dit alla intresserade är välkomna. Det kommer att finnas stolar att sitta på.

Först kommer Grevlunda Manskör att sjunga ett par sånger. Sedan håller Hans ett föredrag som heter ”Att lägga sand på en strand – hur smart är det egentligen”. Föredraget riktar sig till allmänheten och kommer att på ett lättsamt sätt att förklara vad man bör göra, och vad man INTE bör göra för att skydda våra stränder mot erosion och översvämning. Och lite om vad förväntade klimatförändringar kan komma att ställa till med.

Ett Facebookevenemang finns här – men du behöver inte anmäla dig i förväg.

Professor Hans Hansons brygga

"Öppen båt" på Jacob Hägg lördag 7 maj

Nu på fredag och lördag den 6 och 7 maj kommer sjömätningsfartyget ”Jacob Hägg” till Ystad för att delta i Havsresan. När de inte är ute till sjöss för mätningar kommer de att ligga förtöjda vid Packhuskajen. På lördag 7 maj mellan kl. 13:30 och 17:00 kommer de att ha ”öppen båt” för visning av båten och sjömätningsverksamheten. Välkommen!

Fältvecka för Havsresan 2-7 maj

Under fältveckan, som inleds den 2 maj i Ystads hamn, kommer över 50 frivilliga dykare med tio fartyg att undersöka havsbotten utanför Ystad. Planerna är att studera och fotografera både natur- och kulturmiljön, men också att titta på intressanta saker i själva hamnen. Under veckan kommer också Sjöfartsverkets mätfartyg Jacob Hägg på besök för att hjälpa Havsresan att hitta nya objekt på havsbotten. Med speciellt fokus på barn och unga genomför Ystads kommun, SEA-U och Havsresan under fältveckan aktiviteter som ett led i kommunens förstudie till marinpedagogisk verksamhet för barn och unga. 

Läs mer om Havsresan

Havsresans vårprogram - en djupdykning i havsfrågor

Vårprogrammet för Havsresan 2016 i Ystad är här. Ett fyrtiotal organisationer deltar på olika sätt och under våren kommer det att bjudas på dykaktiviteter, föredrag och gemensamma insatser för havet.

Läs programmet och välkommen på aktiviteterna.

Seminarium om marint mikroskräp

Hur kan vi arbeta med marint mikroskräp? Vad är mikroskräp, hur påverkar det oss, vilka är källorna och vad kan vi göra? Ystad kommun, Kommunförbundet Skåne och Havsresan vid Lunds universitet (i år i Ystad) bjuder in till seminarium om hur de skånska kommunerna kan arbeta med marina plastföroreningar, från nanoskala till makroskala. Projektet Havsresans grundidé är att sammanföra flera aktörer som arbetar med liknande frågor. Ett seminarium kring marin nedskräpning och hur man kan arbeta vidare med problemen med mikroskräp regionalt och lokalt känns därför väldigt rätt.

Inbjudan och anmälan till eftermiddags seminariet om marint mikroskräp.

Injudan till kvällsseminariet om marint mikroskräp.

Dags att nominera till Ystads kommuns miljöpris 2016

Nu är det dags att skicka in nomineringar till årets miljöpris.Ystads kommuns miljöpris syftar till att uppmuntra och stödja insatser som bidrar till effektiv resursanvändning, kretsloppstänkande och ekologiskt hållbar utveckling. Sista datum för nominering är den 9 maj.

Läs mer om miljöpriset och hur du nominerar här.

Skräpplockardagarna 2016 -Vi håller rent!

Att plocka skräp är ett konkret sätt att påverka sin närmiljö till det bättre och skapa en stolthet över platsen man bor på. Tidigare år har kampanjen varit uppdelad i olika aktiviteter för skolor och förskolor, föreningar och kustälskare. I år välkomnar vi alla till samma kampanj - Vi Håller Rent.

Läs mer om årets arrangemang Vi håller rent! eller tidigare års arrangemang kring Skräpplockardagarna.

Klädbytardagarna 16 april, Ungdomenshus

Klädbytardagarna 2016

Lördagen den 16 april är du varmt välkommen till Ungdomens hus i Ystad mellan kl.10-13 för att delta i Naturskyddsföreningens klädbytardag.

DesignJuniq, som är en av Ystads Miljönärvänliga verksamheter kommer att finnas på plats som personal shopper och vägleda dig till nya snygga outfits. Passa också på att ta en fika i Ungdomens hus café och tävla samtidigt i Naturskyddsföreningens frågequiz om kläder.

På plats finner du också en inspirationshörna kring återbruk, en syhörna som hjälper dig att fixa enklare ändringar, representanter från Naturskyddsföreningen, märkningen Miljönärvänlig, Avfallsenheten, Naturskolan Marietorp, Fairtrade, Ystads gymnasium och musikunderhållning av Ungdomens hus.

Varmt välkommen!

Läs mer om klädbytardagarna.

Ta vara på solen - investera i solceller, 17 mars

Funderar du på att investera i solceller och vill veta mer? Hur stor anläggning behövs, finns det bidrag, är det lönsamt och måste elmätaren bytas? Dessa och andra frågor kan du få svar på när energi- och klimatrådgivaren arrangerar en informationskväll om solceller. Torsdagen den 17 mars arrangerar energi- och klimatrådgivaren i Ystads kommun en informationskväll om solceller.  Föredraget börjar klockan 18.30. Lokal: Filmsalen på Regementsområdet i Ystad. Det kommer även finnas utställande solcellsföretag på plats från klockan 18.00 samt efter föredraget.

Kvällen är kostnadsfri. Välkommen!

Klicka här för att ladda ner en annons med inbjudan i pdf.

Arrangör
Eva Hansson Energi- och klimatrådgivare i Tomelilla och Ystads kommun.

      

Earth hour - tillsammans för klimatet

Earth hour 2016

Lördagen den 19 mars 2016 klockan 20.30-21.30 lokal tid  infaller årets Earth Hour – världens största miljömanifestation! Temat 2016 är Tillsammans för klimatet – 100 % fossilfritt. Fokus kommer att vara på bilen, biffen, bostaden och börsen och deras koppling till klimatpåverkan. Ikonbyggnader så som Vattentornet, nya badhuset och Gamla Rådhuset i Ystad kommer att släckas.

Läs mer om Earth hour och tidigare års aktiviteter i Ystads kommun kring Earth Hour.

Havsresan i Ystad 2016

Ystads kommun har naturligt en väldigt nära koppling till havet. Nästan allt berör, eller berörs, på ett eller annat vis av havet. Under 2016 kommer Ystad att vara samarbetsparter och värdkommun för Havsresan, som är Lunds universitets kunskapsprojekt. Sedan 1990 har Havsresan fungerat som ett paraply där deltagande föreningar, företag, organisationer och myndigheter har möjlighet att synliggöra engagemang, arbete och verksamhet som står i relation till havet.

Grundtanken är att om man får en möjlighet att se allt som finns i och vid havet, och förstår hur mycket det ger oss, så ökar också viljan att förvalta det väl. Havsresan försöker öka respekten för havet genom att lyfta fram tvärgående frågeställningar, goda exempel och visa på mångfalden i de nyttigheter havet ger. Vi  kan naturligtvis inte bortse från de problem som finns, men vi försöker sätta dem i ett sammanhang. Vi är alla beroende av havet och att dyka ner i dessa frågor är tanken att leda till ökad kunskap, stärkt engagemang och en viljan att förvalta havet väl.

Havsresan är i Ystad –vi kastar loss med ett öppet möte den 3/3. Läs mer om Öppet möte 3 mars.

Vinnare av Ystads kommuns miljöpris 2015

Patrik Juhlin med sitt företag P-dyk vinner Ystads kommuns miljöpris 2015. Prismotiveringen pekar på hans viktiga arbete för att rensa havet på så kallade spökgarn.

Läs mer om Patrik Juhlins miljöarbete med företaget P-dyk.

Resultat av spökgarnsrensningen

Under Spökgarnsprojektet i Ystad, som Håll Sverige Rent drev sommaren 2014, rensades 8 vrak från totalt 4470 m spökgarn. I de bärgade spökgarnen satt det ca 300 kg fisk som hade gått en långsam och mycket plågsam död till mötes. Se filmen om projektet här.film om spökgarnLäs mer om rensningen av spökgarn på vrak utanför Ystad