Al Di meola 3 Aug 23 00 webb.jpg

300 artister under Ystad Sweden Jazz Festival 2017

Festivalen i Ystad arrangeras för åttonde året och pågår 1-6 augusti. 43 konserter, 3 JazzKidz-konserter, jazzparad, Festival-Tornväktare och jam sessions.

Totalt kommer ca 300 artister från Japan i öst till USA, Mexiko och Argentina i väst. Europeiska artister från England, Scottland, Frankrike, Tyskland, Holland, Kroatien, Polen, Danmark, Norge, Finland, Sverige med flera länder.

Bland de största internationella namnen finns Al Di Meola, Joshua Redman, Ron Miles, Scott Colley, Brian Blade, Hiromi, Edmar Castañeda, Al Foster, Louis van Dijk, Deborah Brown med stor strängorkester, Jerry Bergonzi, Tim Hagans, Eddi Reader med Scottish National Jazz Orchestra, Sylwester Ostrowski.

På festivalen sammanstrålar stora internationella artister och svenska legendarer med mycket intressanta svenska och internationella unga aritister på randen till stora genombrott.

Ystads historiska miljöer utgör spelplatserna för konserterna med totalt 10 olika scener i medeltida miljöer inom gångavstånd. Klostret i Ystad firar 750 år i år och i Klosterkyrkan kan man i år njuta av sju konserter. S:ta Maria kyrka från 1267 är en annan vacker scen. Ystads Teater och Ystad Saltsjöbad, men anor från 1800-talet är två av festivalens huvudscener. Korsvirkeshusen med kullerstensbelagda innergårdar på Per Helsa och Hos Morten är två andra. Ystads konstmuseum är scenen för experimentell jazz. De nattliga jammen på Ystads Marina är omåttligt populära.

I år finns tre nya scener. Ystad Arena, som stod klar 2016, är ny scen liksom amfiteatern framför Ystads Stadsbibliotek.

Samarbete har även skapats med den gamla dansrotundan Solhällan i Löderup och Museet ”Gösta Werner och havet” i Simrishamn.

Pianisten Jan Lundgren är konstnärlig ledare för festivalen och årets hedersgäst är gitarristen Al Di Meola.

Årets jazzparad leds av The Rad Trads från New York. Årets JazzKidz-konserter ges av Electric Banana Band och de minsta jazzkidsen bjuds på Båtjazz och Jazzmagi.

Årets Festival-Tornväktare, som blåser in festivalen från S:ta Marias kyrktorn, är den japanske saxofonisten Yosuke Sato. Årets Jazzkonstnär är Owe Gustafson. Älskad av generationer för sina ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. Årets jazzposter heter ”Tunggung”.

Årets Jazzambassadörer är: Kim Andersson, en av Sveriges bästa handbollsspelare som har VM, EM och OS-medaljer i sin samling, Claes Malmberg, en av Sveriges största komiker och mest mångsidiga och folkkära skådespelare, och Sanna Persson Halapi, skådespelare och komiker mest känd som Jolanta i HippHipp men också som PAX i SVT:s rymdäventyr Vintergatan samt julkalendern Greveholm.

Hedersambassadör på livstid är Quincy Jones. Programmet släpps den 25 mars.

Biljetterna släpps den 29 mars. Biljetter: www.ystadjazz.se eller Ystads Turistbyrå, 0411-57 76 81.

Skapad 2017-03-27, Uppdaterad 2017-03-27