Årets kulturpristagare, kulturstipendiat och kultureldsjäl utsedda!

Ystads kommuns kulturpris 2016 tilldelas författaren Linda Boström Knausgård. Årets kulturstipendium går till Lois Ivarsson, valthornist och skådespelare och Thomas Lantz får utmärkelsen årets kultureldsjäl.

linda boström knausgård

Foto: Christina Ottosson Oygarden

Ystads kommuns kulturpris 2016

Linda Boström Knausgård, författare

Linda Boström Knausgård är en framstående roman- och novellförfattare, poet och krönikör som har rönt stor uppmärksamhet och fått lysande recensioner. Hennes författarskap hjälper oss att verkligen förstå och känna med den människa som inte orkar leva det liv som kräver så mycket av oss. Linda Boström Knausgård skriver historier man inte kan glömma, man har dem med sig alltid. Hennes deltagande på författarkvällar på Ystads bibliotek och Kulturprat på Ystads konstmuseum har gett lyssnarna en förtätad insyn i de karaktärer hon har beskrivit i Helioskatastrofen och Välkommen till Amerika.

Linda Boström Knausgård är en viktig författare och kulturnämnden gläds över att ha henne boende i vår kommun.

25 000 kr

Lois ivarsson

Foto: Terje Thiwång

Ystads kommuns kulturstipendium 2016

Lois Ivarsson, valthornist och skådespelare

Lois Ivarsson började i tidig ålder att spela valthorn på kulturskolan och lusten till musik har hållit i sig. Lois är engagerad i flera orkestrar och är flitigt anlitad hornist i kyrkor runt om i Skåne. Förutom detta spelar hon teater, sjunger, skriver musik och texter. Hon är sedan fem år en av ungdomsledarna på Sommarteatern i Ystad där hon hjälper de yngre att växa och bli trygga i sig själva. Lois musik- och teaterintresse kommer med andra ord många till glädje.

5 000 kr
Thomas Lantz

Årets kultureldsjäl 2016

Thomas Lantz
Thomas Lantz - kommunalrådet som blev kulturens förkämpe och det med besked! Med sin idérikedom, sitt mod, sin nyfikenhet och sin uthållighet har han bidragit till att utveckla kulturutbudet i Ystad. Jazzfestivalen, Operasommaren, internationella gästspel – inget ter sig omöjligt för Thomas Lantz. Att han dessutom gillar att arbeta tillsammans med andra och hittar synergier som bidrar till nya spännande kulturprojekt är en fantastisk tillgång för kulturlivet i Ystad och alla som tar del av det.
Kulturnämndens kultureldsjäl är en person vars engagemang för kulturen varit utöver det vanliga och kommit människor i Ystad till glädje. Eldsjälen får en gouache av Edna Hinnerson och en personlig present.
Priserna delas ut den 27 oktober kl 18.00 på Kulturfesten på Ystads stadsbibliotek

Skapad 2016-10-19