Föreläsningar på Seniorernas hus

Är du intresserad av mat, stamceller eller kanske ostindiska kompaniet? I höst kommer tre forskare till Seniorernas Hus och föreläser om sina respektive ämnen.

Föreläsningarna, som anordnas i samarbete med Folkuniversitetet, är kostnadsfria och gratisbiljetter kan hämtas hos verksamhetssamordnaren på Seniorernas Hus Göken. Resterande biljetter delas ut på plats. Föreläsningarna vänder sig i första hand till seniorer, men i mån av plats är även yngre välkomna. Föreläsningarna hålls i Hörsalen. Hörslinga finns.

Torsdag 16/11 kl. 14.00 Maten och smaken

Karin Wendin, professor i mat- och måltidskunskap vid Högskolan i Kristianstad, reder ut varför mat smakar som den gör och varför den inte smakar som förr. Vi kommer också att få höra om de krav vi ställer på maten. Den ska inte bara smaka gott, se aptitlig ut och serveras i en trivsam atmosfär utan också vara säker, hälsosam och ansvarsfullt producerad. Hur går det egentligen ihop?

Onsdag 29/11 kl. 14.00 Kan stamceller bota allvarliga sjukdomar?

Kan kroppens stamceller med sina unika egenskaper användas för att byta ut sjuka celler mot friska, genom s.k. cellterapi och därmed bota allvarliga sjukdomar som vi idag saknar behandling mot? Mattias Magnusson, forskare i medicin och genterapi vid Lunds universitet, ger en överblick av genterapins användningsområde, av hur långt forskningen har kommit och vilka utmaningar den står inför.

Torsdag 7/12 kl. 14.00 Ostindiska kompaniet – Sveriges mest framgångsrika företag

Ostindiska kompaniet får de flesta av oss att tänka på Göteborg och blåmålat porslin från Kina, men det är mycket mer än så. Ingemar Ottosson, docent i historia vid Lunds universitet, berättar om varför svenskarna var så besatta av det stora landet i öster på 1700-talet och om hur ett svenskt företag kunde bli så lönsamt i Kina under en tid när det varken fanns ordböcker eller kurser i affärskultur.

Välkommen till Seniorernas Hus Göken på Petrigatan 10 i Ystad.

Läs mer om programmet.

 

Skapad 2017-11-10, Uppdaterad 2017-11-10