Kampanj ska minska matsvinnet

Kampanjen Resterkocken, som riktar sig till barn och ungdomar i åk 4-9, pågår under hösten i Ystad och 13 andra sydskånska kommuner. Deltagarna tävlar om att minska matsvinnet genom att vara kreativa och fiffiga i köket med matrester.

- En femtedel av all mat som köps hem slängs. Det är inte alls bra, varken för miljön eller plånboken. Vi vill uppmärksamma att matrester och den mat som håller på att bli för gammal oftast går utmärkt att använda och har utlyst en tävling om att bli skolans bästa Resterkock, säger Ann Thorén, projektledare på Sysav, som ägs av 14 sydskånska kommuner.

Resterkocken är ett initiativ av Sysav med ägarkommuner som riktar sig till grundskolorna i södra Skåne. Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen.

Tävlingen som pågår fram till den 26 november 2017 går ut på att dela sitt bästa matrest-recept som bild, film eller text på resterkocken.se. Det gäller att visa vad man kan laga för gott av resterna och maten som håller på att bli gammal.

- Många är idag duktiga på att sortera ut sitt matavfall, men vi kan absolut bli bättre på att ta vara på våra matrester. Det gäller oftast att tänka efter före och använda sina sinnen - lukt och smak, säger Ann Thorén.

För mer info och tävlingsbidrag se www.resterkocken.se.

Skapad 2017-10-06, Uppdaterad 2017-10-06