Utställning om Mankells samlade verk om Wallander 1991-2016

Wallanderboken i fokus är en utställning om Henning Mankells samlade verk om Wallander 1991-2016. Ystads kommun uppmärksammar 25-årsjubileet med en specialbyggd utställning på Ystads film- och upplevelsecenter Cineteket.

I år är det 25 år sedan Henning Mankell gav ut sin första bok om poliskommissarien Kurt Wallander vid Ystadpolisen, Mördare utan ansikte. En bok med ett tema som är lika aktuell i dag som då. Boken prisades till Bästa svenska kriminalroman 1991 av Svenska Deckarakademin med motiveringen: Mankell utnyttjar på ett suveränt sätt kriminalromanens möjligheter i sann humanistisk anda. Boken fick även Skandinaviska Kriminalsällskapets allra första Glasnyckel för Skandinaviens bästa deckare. Att Mankell placerade en poliskommissarie i en svensk kriminalbok för att få berätta det han ville uttrycka om vårt samhälles mörka utveckling visade sig vara ett mycket lyckat drag. Kunde Mankell redan 1991 ana att det skulle bli en sådan succé och att miljontals läsare i hela världen skulle få ta del av detta?

utställning wallander

Mankell är fortfarande en av Sveriges internationellt mest läste författare. Hans böcker har sålt i över 40 miljoner exemplar och översatts till fler än 40 språk. Anneli Høier, Henning Mankells internationella agent, arbetade tillsammans med Mankell under 25 år. I utställningen ger Anneli sitt personliga porträtt av sin nära vän Henning Mankell och om hur framgångssagan växte fram. Utställningen är inspirerad av Annelis vindsvåning i Köpenhamn som präglas av Mankells verk som hon marknadsfört i hela världen.

- Vi har försökt att återskapa Annelis biblioteksrum i Köpenhamn. Väggarna är fyllda från golv till tak med Mankells alla verk på olika språk. Vi vill förmedla den känslan som rummet gav när vi besökte det, säger Jack Löfving som är utställningsansvarig på Cineteket.

Skapad 2016-04-25