Vårdelever startar hälsoprojekt för nyanlända

Elever på vård- och omsorgsprogrammet på Ystad Gymnasium har startat ett hälsofrämjande projekt som vänder sig till nyanlända i Ystad. Insamling och dans är två stora delar i arbetet.

Genom att organisera klädinsamling och dansundervisning är tanken att eleverna ska utveckla sina förmågor att bemöta människor på ett yrkesmässigt sätt, kommunicera med respekt för individens integritet och ge människor möjlighet till delaktighet och inflytande.

- Projektet innehåller flera delar och eleverna har valt intresseområden där de är delaktiga och vill bidra på olika sätt. Det kan vara insamling av träningskläder, söka sponsorer och ta fram informationsmaterial, säger Christa Kempe, ansvarig lärare på Vård- och omsorgsprogrammet.

Eleverna som deltar i projektet tycker att detta känns meningsfullt och vill gärna kunna göra en skillnad för människor som lever i utsatthet i samhället.

Klädinsamlingen fokuserar på träningskläder och träningsskor i alla storlekar, även barn. Vill du bidra går det bra att lämna hela och rena plagg och skor till receptionen på Ystad Gymnasium (f d Österportskolan) före tisdagen den 26 januari.

- Danspassen, med musik från hela världen, startar den 27 januari och kommer att fortsätta under våren. Eleverna är väldigt engagerade och hoppas att så många som möjligt nappar på möjligheten att dela glädjen, som någon uttryckte det, säger vårdlärare Tina Adler.

Nu hoppas elever och lärarna Christa Kämpe och Tina Adler att man lyckas samla in många träningskläder och skor.

- Hoppas att så många som möjligt passar på att rensa garderoben, avslutar Christa Kämpe.

Skapad 2016-01-21