Ystad 6:e bästa landsbygdskommun

Ystad rankas som Sveriges 6:e bästa landsbygdskommun i tidningen Fokus årliga Bäst att bo-undersökning.

- Ystads höga placering visar att vår kommun är bland de allra bästa att bo i utanför de stora städerna. Vi har hög livskvalitet för alla - barn, unga, familjer och äldre, säger Kent Mårtensson (s), kommunalråd Ystads kommun.

För tolfte året presenterar Fokus vinnarna i den stora kommunrankningen ”Här är det bäst att bo”. Rankningen görs i samarbete med professor Charlotta Mellander vid Internationella handelshögskolan i Jönköping och bygger på drygt 40 variabler såsom tillgång till arbete, kultur och andra upplevelser, men också den offentliga servicen som skola, sjukvård och polis.

Det sammanlagda undersökningsresultatet ger en totalranking med Sveriges alla 290 kommuner. Man delar upp kommunerna i grupperna storstad, stad, landsbygd och glesbygd.

Ystad kommer på 53:e plats totalt av Sveriges kommuner, vilket är en liten förbättring jämfört med förra året då Ystad landade på plats 55.

Syftet med undersökningen är lyfta fram exempel på kommuner som har lyckats, att resonera om varför och undersöka villkoren för boende och regional utveckling.

Läs mer på tidningen Fokus hemsida.

Skapad 2017-05-11, Uppdaterad 2017-05-11