Ystad s jazz_webb.jpg

Ystad Sweden Jazzfestival stärker näringslivet

6000 biljetter såldes till Ystad Sweden Jazzfestival i 2016 och totalt omsatte besökarna 17,5 miljoner kronor under sina dagar i Skåne. Detta visar en ny undersökning som Event in Skåne och Ystads kommun har gjort.

Ystad Sweden Jazz Festival grundades 2010 och äger rum i augusti varje år. Festivalen arrangeras av föreningen Yazz i Ystad med Musik i Syd som medarrangör och erbjuder  publiken högkvalitativa jazzkonserter med internationella jazzartister och svenska jazzstjärnor.

Ett event som Ystad Sweden Jazz Festival skapar inte bara musikaliska upplevelser utan ger även effekter på näringslivet i området. Besökarna utnyttjar transporter, övernattar, shoppar, går ut och äter, vilket påverkar Ystad med omgivningar och övriga Skåne.

– Turism och besöksnäring är en viktig del av Ystads näringsliv och är ett självklart skyltfönster för inflyttning och etablering. Att mäta effekterna av ett evenemang är viktigt för att kunna visa att dessa ger ekonomiska effekter i många olika verksamheter. Ju bättre värdskap vi ger desto nöjdare är våra besökare som stannar längre, spenderar mer och återkommer gång på gång, säger Marie Holmström, turistchef på Ystads kommun.

Omsättningen under Ystad Sweden Jazzfestival 2016 var 17,5 Mkr fördelat på: logi 4 Mkr, restaurang 4,2 Mkr, transport 1,5 Mkr, shopping 2,9 Mkr, livsmedel 2,1 Mkr och aktiviteter 1,7 Mkr.

– Ystad Sweden Jazz Festival är ett fantastiskt exempel på återkommande event som bidrar till att skapa fler reseanledningar till Skåne och stärka Skånes attraktionskraft. Festivalen har tagit en position som ett ledande musikevent i sin nisch i Skandinavien och stärker Skåne som eventregion och bidrar till ökad omsättning och nya arbetstillfällen, säger Pehr Palm, VD Event in Skåne AB.

På frågan om vilka aktiviteter utöver Ystad Sweden Jazzfestival man gjorde svarade drygt 50 % att man besökte restauranger, caféer och barer, 30 % ägnade sig åt shopping, 25 % ägnade sig åt sightseeing besökte släkt och vänner, ägnade sig åt någon form av outdooraktivitet och besökte museum.

41 % av besökarna gjorde en övernattning i samband med jazzfestivalen, 67 % (10 000) av dessa bodde i Ystad, 19 % (1900) på Österlen, 5 % (500) i övriga Skåne och 8% på annan plats. Av de besökare som övernattade bodde 32 % på hotell, 24% i hyrd bostad, 14% i eget fritidshus och 12 % hos släkt och vänner.

Skapad 2017-02-07, Uppdaterad 2017-02-07