Följ Morgan Alling och klass 8c i deras kamp mot mobbning

Den 5 oktober är det premiär för Svt:s nya serie mot mobbning "Morgans mission". Mobbning handlar inte om onda barn – utan om onda mönster.

Den övertygelsen är grunden i den nya programserien som är inspelad på Norreportskolan i Ystad.

morgans mission svt

Här får vi höra berättelsen om skådespelaren Morgan Allings kamp för att göra något åt mobbning och kränkningar i skolor runt om i Sverige. Men det är också berättelsen om hur eleverna i en helt vanlig skolklass, klass 8C från Norreportskolan i Ystad, under några månader skaffar sig nya kunskaper och erfarenheter som förändrar dem för alltid.

​ Efter noggrant övervägande och en process där såväl elever och föräldrar som lärare och politiker var involverade, bestämde man sig för att delta i projektet mot mobbning.

- Ämnet är viktigt och det är ett problem inte bara på Sveriges skolor utan även på arbetsplatser runt om i Sverige. Därför kändes det självklart att delta och vara en del av en viktig debatt. Naturligtvis finns det en viss oro för hur våra elever ska bli exponerade, men vi har en tydlig plan för hur vi varje vecka ska arbeta med programmet och ämnena som tas upp. Vi har dessutom bra backning från produktionsbolaget som kommer hit varje vecka för att följa upp och stötta om det behövs. Att elever och personal känner sig trygga är det absolut viktigaste, säger Petra Larsson, rektor Norreportskolan.

- Utanförskap och mobbing är oerhört angelägna ämnen och problem vi måste våga prata om. Problematiken är ju inte unik för Ystad utan finns i alla skolor. För Ystads del stämmer projektet dessutom väl in i vårt pågående strategiarbete mot mobbing, som vi har arbetat med på ett övergripande plan sedan 2013, säger Christer Olofsson, förvaltningschef på kultur- och utbildningsförvaltningen.

Se trailer och program på svt.se.

Skapad 2015-10-02