Gudrun Sjödén - 40 år av inspiration

Den 31 maj öppnar en retrospektiv utställning om Gudrun Sjödén på Klostret i Ystad. Kulturen i Lund har producerat utställningen om kläddesignern Gudrun Sjödén som säljer sina kläder över hela världen.

I utställningen kliver man rakt in i Gudruns färgstarka värld med inspiration från naturen och nordens kultur, kryddad med inslag från hela världen. Besökaren får ta del av hennes kreativa process och hennes utveckling under snart 40 år som designer.

Gudrun Sjödén har växt från ett litet familjeföretag i mitten av sjuttiotalet till en företagsgrupp med 230 anställda som omsätter en halv miljard kronor om året. I Tyskland säljer hennes kläder och hemtextiler som allra bäst. Denna svenska designer skapar kläder som hon själv tycker om, funktionella och färgstarka i rena naturmaterial och designade för att hålla länge.

I utställningen får man ta del av Gudrun Sjödéns tankar kring entreprenörskap och miljötänk. En lång catwalk med klädkombinationer på provdockor och en kavalkad av kataloger visar hur hennes design har utvecklats genom åren och samtidigt behållit sin kärna. Man får kika in i Gudruns kreativa ateljé i skärgården, och dessutom berättar några skånska kvinnor i ord och bild om sin relation till Gudrun och hennes kläder.

2016 har företaget Gudrun Sjödén funnits i 40 år.

Öppettider och mer information

gudrun sjöden 40 år

Skapad 2015-05-22