Hästkastanjen vid Klostret tas ner

Den gamla hästkastanjen vid Klostret mår inte bra och efter att kommunen har konsulterat en trädvårdskonsult har man konstaterat att det inte finns någon annan lösning än att ta bort trädet, vilket kommer att ske någon gång under tidig höst.

Hästkastanjen vid KlostretHästkastanjen vid Klostret mår inte bra och visar det genom omfattande toppdöd i kronan, sprickor och insjukna partier på stam och i grenverk.
- Tyvärr så händer det att gamla träd blir sjuka och måste tas bort. Det är extra tråkigt när det är ett gammalt träd med historiskt värde och med stor betydelse för platsen, säger parkchef Cilla Persson.
 
Kastanjen visar tydliga synliga tecken på angrepp av parasitära angripare som har identifierats som ostronskivling, vinterskivling och stubbdyna. Trädet har haft svamparna som värdväxt många årtionden tillbaka och vi kan se tecken på ett långt utvecklat och allvarligt rötangrepp.

Enligt Cilla Persson är trädet en stor säkerhetsrisk om det får stå kvar, med nedfallna stora grenar som kan skada förbipasserande människor.


Kommunens plan är att ta ner trädet tidig höst och att plantering av nytt träd sker under hösten eller senast tidig vår 2017. Tidpunkten för nyplantering styrs av växtval och tillgång på vald trädsort i en större storlek.


- Vi ska göra allt vi kan för att få tag i ett spännande ersättningsträd som passar platsen, säger Cilla Persson.

Skapad 2016-08-16