Blåsigt_vågor.jpg

Havsresans vårprogram – en djupdykning i havsfrågor

Vårprogrammet för Havsresan i Ystad är här. Ett fyrtiotal organisationer deltar på olika sätt och under våren 2016 kommer det att bjudas på dykaktiviteter, föredrag och gemensamma insatser för havet.

– Intresset för Havsresan i Ystad imponerar, säger Peter Jonsson från Lunds universitet. Vi har anordnat Havsresan ända sedan 1990, man aldrig har det varit ett så stort förhandsintresse.

Under fältveckan, som inleds den 2 maj i Ystads hamn, kommer över 50 frivilliga dykare med tio fartyg att undersöka havsbotten utanför Ystad. Planerna är att studera och fotografera både natur- och kulturmiljön, men också att titta på intressanta saker i själva hamnen. Under veckan kommer också Sjöfartsverkets mätfartyg Jacob Hägg på besök för att hjälpa Havsresan att hitta nya objekt på havsbotten.

– Havet utanför Ystad är mycket intressant, säger Patrik Juhlin, mångårig medverkande i Havsresan. Här finns många vrak och mycket annat intressant för dykare. Men vi får inte glömma bort att det finns problem också, inte minst alla spökgarn som fastnat i vrak och på botten, som är dödsfällor för livet i havet, säger Patrik, som fick Ystads kommuns miljöpris 2015 för bland annat sitt stora engagemang för undervattensmiljön.

Med speciellt fokus på barn och unga genomför Ystads kommun, SEA-U och Havsresan under fältveckan aktiviteter som ett led i kommunens förstudie till marinpedagogisk verksamhet för barn och unga.

– Syftet är att barn och unga på ett lekfullt sätt får bekanta sig med havet och dess egenskaper. Med avstamp i Östersjön får de kunskap om havets betydelse för såväl närmiljö som globalt, säger Katarina Anker-Kofoed på Kultur och Utbildning.

Som en konkret åtgärd kring problemet med nedskräpning pågår just nu Håll Sverige Rents återkommande ”Skräpplockarveckorna – Vi håller rent” i Ystads kommun. Den 26 maj anordnar Havsresan ett seminarium om den högaktuella frågan marint mikroskräp. Speciellt plasten ställer till det för havsmiljön, och det är något som måste hanteras. På kvällen samma dag ordnas en aktivitet för allmänheten och lokala aktörer på samma tema, dit alla är välkomna.

– Havsresan bygger på att sammanföra flera aktörer som arbetar med liknande frågor. Ett seminarium kring marint mikroskräp och hur man kan arbeta vidare med frågan känns därför väldigt rätt, säger Agneta Green, miljö- och klimatstrateg på Ystads kommun.

Sommaren 2016 kommer Havsresans program bjuda på föreläsningar vid Professor Hansons brygga med start 4 juni, och man kan vara med och fira galeasen Helenes 100-årsjubileum tillsammans med Ystads Segelfartygsförening den 1 och 2 juli 2016.

Läs Havsresans vårprogram här (pdf-dokument).

Skapad 2016-04-27, Uppdaterad 2016-04-27