Vanlig groda_2016_webb.jpg

Kärlekskranka grodor har företräde – Militärvägen stängs av

Militärvägen i Ystads Sandskog kommer att stängas av för genomfartstrafik förbi Skridskodammen för att skydda kärlekskranka grodor som vandrar över vägen under lekperioden. Avstängningen gäller från 31 mars och preliminärt april månad ut.

Besökare hänvisas till parkeringen väster om Skridskodammen eller till infarten via Skvadronsvägen. Avstängningen kommer att vara tills lekperioden är slut – troligen hela april.

Det är den vanliga grodan (Rana temporaria) som nu har börjat leka i Skridskodammen. De övervintrar i skogen där de gräver ner sig och går i dvala. När det blir tillräckligt varmt både natt och dag börjar de vandra till den damm där de föddes för att para sig.

I Ystads fall är det Skridskodammen och Militärvägen ligger mellan skogen och skridskodammen.

Den vanliga grodan blir upp till 10 cm stor, har trubbig nos och en liten mjuk knöl på bakfoten. Den är lik åkergrodan (Rana arvalis) som ofta leker lite senare men som också kan förekomma i samma dammar.

Åkergrodan blir lite mindre, upp till 8 cm, och känns igen på sin spetsigare nos och att knölen på bakfotens insida är hård.

Även vanlig padda (Bufo bufo) kan förekomma här. Paddan känns igen på att den dels är lite större, upp till 15 cm, dels grövre byggd, dels att den har en brunaktig vårtig hud och ett par kraftiga valkar på utsidan av nacken.

Färgen på den vanliga grodan kan variera mellan olika exemplar; alltifrån grå, brun, skär, grön eller till gul med mörka fläckar på ovansidan. Den är ljus med mörkare mönster eller punkter på undersidan.

 

Läs mer om grodor på svenska Wikipedia.

Skapad 2016-03-30