Nordiska Marinen i Ystad 5-9 augusti

Sjöstridsskolorna i Sverige, Danmark, Norge och Finland har valt Ystad för sitt ”Nordic Cadet Meeting 2015” (NOCA). De kommer bland annat att tävla i olika idrottsgrenar och bjuda på fartygsvisningar öppna för allmänheten.

Kadetter på rad i Calablanka  Foto: MarinenKadetterna kommer att tävla in en lång rad olika idrottsgrenar, bland annat dragkamp, segling, simning, volleyboll och terränglöpning. Tävlingarna är publika och öppna för allmänheten. En mer klassiskt militär gren är ”Naval Combat Course” med löpning med stridsutrustning, skytte, granatkastning och paddling.

- Jag hoppas att allmänheten kommer och tittar och hejar! Även om tävlingarna är på ”blodigt allvar” så finns det plats för glimten i ögat bland de deltagande, säger Itta Johnson, marknadsstrateg på Ystads kommun.

Mycket i den inre hamnen
Det är inte första gången som NOCA hålls i Ystad. För 45 år sedan, alltså 1970, skedde arrangemanget i staden. Mycket har hänt i Ystad sedan dess, inte minst när det gäller förutsättningarna att idrotta.

Fartygen, invignings- och avslutningsceremonier och arméns, flygvapnets och marinens utställningar finns i inre hamnen söder om järnvägsstationen. Eftersom Hamngatan är avstängd söder om Hotell Continental rekommenderas allmänheten gå, cykla, ta bussen eller tåget. Antalet bilparkeringar kommer att vara begränsat och enbart korsningen söder om Ystads teater kommer att vara öppen.

Tio fartyg och ubåt
Tio fartyg från de deltagande länderna kommer att lägga till i den inre hamnen, bland annat de svenska skonerterna HSwMS Gladan och HSwMS Falken, finska minfartyget FNS Uusimaa, svenska skolfartyg i Altair-klass, danska HDMS Tyra och inte minst den svenska ubåten HSwMS Uppland. En överflygning med en svensk JAS39 Gripen-rote kommer att ske under fredagen och under lördagen klockan 10 till 16 är alla fartyg öppna för besök ombord.

Servering och parader
Vid kajen kommer det att finnas ett stort serveringstält på kajen, där man dagtid fram till klockan 18 kan äta lätt sommarmat eller fika. Flera parader sker, både på invigningen och avslutningen, där man marscherar genom Ystad, bland annat under ledning av Marinens Ungdomsmusikkår och Ungerska arméns Centralmusikkår. Paraderna sker i samarbete med Ystad International Military Tattoo, som invigs på torsdagkvällen och Sjöhistoriska föreningen som återinviger Ystads 150 år gamla fyr. Dagarna avslutas med en samnordisk gudstjänst i S:ta Maria kyrka.

Läs hela programmet här och karta över området kan du hitta här.

Skapad 2015-07-20