Ny busslinje till Sandskogen och mer busstrafik i Ystad

Den 14 april är det premiär för Ystads nya busslinje, linje 5 Ystad-Saltsjöbaden.

I samma vecka, lagom till påsk, får stadsbussarna i Ystad senare lördagsturer samt söndagstrafik.

I flera år har Ystadsborna efterfrågat en busslinje till stranden och Sandskogen som går under hela året. Här finns även många verksamheter; hotell, restauranger och kaféer men också industrier och idrottsföreningar vars anställda och besökare nu kan ta bussen hit.

Bättre framkomlighet
Linje 5 kör från stationen till Saltsjöbadsvägen, Ystad Saltsjöbad, Södra Dragongatan och tillbaka till stationen.

- Vi är glada att vi kan erbjuda våra kunder nya resmöjligheter, både för de som vill till resmål längs linje 5 men också för de som vill till centrum och vidare med tåget.  Satsningen blev möjlig tack vare ett gott samarbete med Bergkvarabuss och kommunen, säger Anette Jönsson, trafikutvecklare på Skånetrafiken.

Bussar vid Ystads station  Foto: Kristian Ördell, Ystads kommun

Ystads kommun ser också vinster med linjen då den kommer att minska trafikstörningarna under sommaren, när det ofta är dålig framkomlighet på grund av brist på parkeringsplatser och långa bilköer. Linje 5 kör en gång i timmen måndag till söndag.

Utökad lördags- och söndagstrafik
Från och med lördagen den 19:e april kör också samtliga stadsbusslinjer ytterligare 2-3 timmar per dag. Idag slutar de köra klockan 15.

- Våra förare har länge fått önskemål om senare bussturer på lördagar. Vi tror det kommer bli uppskattat att kunna shoppa längre och att lätt kunna ta sig hem, säger Angelica Erlandsson, affärsutvecklare på Bergkvarabuss.

Busstrafik på söndagar blir också en nyhet med start påskveckan (långfredag, påskdagen, annandag påsk) för linjerna 1, 2, 4 och 5. Bussarna kommer att gå mellan klockan 08.30 och 18.00.

Förändringarna, som genomförs på försök, ingår i en pågående översyn av linjenätet i Ystad. Försöket är ett samarbete mellan Skånetrafiken, Bergkvarabuss och Ystads kommun.

Skapad 2014-04-10