Nya webbkartor med ”klickbara” samhällsfunktioner

Ystads kommun har tagit fram interaktiva och klickbara webbkartor över kommunen. I kartan får man information om var bland annat badplatser, grillplatser, hundrastplatser, lekplatser och återvinningsstationer finns i kommunen.

- Kartorna riktar sig framförallt till allmänheten. De kan komma till nytta om man är nyinflyttad i kommunen och vill se var närmsta skola finns eller var man kan rasta sin hund. De kan även användas av turister som letar efter bad- och grillplatser. Men kartorna är även till för de som redan bor i kommunen som exempelvis vill veta var närmsta återvinningsstation ligger, säger Emma Cederlund, GIS-ingenjör på Ystads kommun.

Emma Cederlund, GIS-ingenjör på Ystads kommun.

Emma Cederlund och hennes kollega Robert Weidacher Hsiung har valt att satsa på interaktiva kartor för att det är ett snabbt och enkelt sätt att förmedla information på. Interaktiva kartor möjliggör att betraktaren – i motsats till en statisk kartbild – kan interagera med kartan. Man kan alltså få ytterligare information, t.ex. kontaktuppgifter, en bild, eller en länk, genom att trycka på en viss punkt. Med hjälp av in- och utzoomnings möjligheterna i en interaktiv karta kan även detaljrikedomen i kartbilden ändras. Interaktiva kartor ger även betraktaren möjligheten att tända och släcka diverse lager för att kunna se just det man vill se.

- Vi hoppas att vår första karttjänst ger en bra överblick över samhällsfunktioner i kommunen, säger Emma Cederlund. Och vi vill gärna ha fler tips och idéer om vad man vill se på kartan och man får gärna kontakta antingen mig eller Robert.

För Ystads kommuns del är detta lite av oexploaterad mark och det finns enligt Emma mycket kvar att göra med kartorna.

- Vi jobbar därför för fullt med att utveckla kartportalen på hemsidan. Det är bland annat på gång att ta fram en karta över filminspelningsplatser i Ystad, en karta över parkeringsmöjligheter, samt en karttjänst för att bättre kunna visa detaljplaner i kommunen.

Sist men inte minst är kartorna responsiva vilket innebär att de anpassar sig efter vilken enhet – mobiltelefon, surfplatta, eller dator – användaren har. Kartorna går även att bädda in på en webbplats om så önskas.

Titta på kartorna här!

Skapad 2015-04-16