Svinalängorna - svenskt bidrag till Oscarsgalan

Svenska Filminstitutet utser Pernilla Augusts debutlångfilm Svinalängorna till Sveriges Oscarsbidrag.

Noomi Rapace i Svinalängorna. Foto: Rolf Konow
N
oomi Rapace i Svinalängorna. Foto Rolf Konow/Nordisk Film

Svinalängorna,
som är Pernilla Augusts debut som långfilmsregissör, är fritt baserad på Susanna Alakoskis Augustprisvinnande roman med samma namn. Filmen utspelar sig både i nutid och i 70-talets Ystad och är en gripande historia om en kvinnas konfrontation med minnena från sin trassliga barndom.
”Det är ofattbart - sådant som man kan drömma om längst bak i huvudet”, säger regissören i Ystads Allehanda idag.

Noomi Rapace, Ola Rapace, Ville Virtanen och Outi Mäenpää är några av skådespelarna i filmen. Filmen har producerats av Helena Danielsson på Heppfilm och Ralf Karlsson på Drakfilm. Filmen spelades in i Ystad och Simrishamn 2009.

Svinalängorna hade premiär den 10 december 2010 och sågs av nästan 400 000 biobesökare i Sverige. Filmen har sålts till ett flertal länder, förutom här i Norden även till bland annat Italien, Schweiz, Tyskland, Australien, Nya Zeeland, Taiwan, Rumänien och Israel.

Prisbelönt och kritikerrosad film
Filmen har tagit emot priser på flera prestigefyllda filmfestivaler världen över. Bland annat prisades den i sektionen Kritikerveckan på Venedigs filmfestival förra året, samt i Lübeck, Hamburg och Sâo Paulo. På hemmaplan belönades den med tre Guldbaggar. Filmen nominerades för två veckor sedan till Nordiska Rådets filmpris.

I mitten på januari 2012 meddelas vilka filmer som Oscarsjuryn tagit ut för tävlan om Bästa icke engelskspråkiga film. Utdelningen äger rum den 26 februari 2012.

Skapad 2014-01-20