Bagare_webb.jpg

Tidig arbetsmarknadskontakt genom praktik för asylsökande

En majoritet av de vuxna asylsökande som kommer till Sverige har näringslivserfarenhet. De är vana vid att försörja sig och sin familj. Nu har Peter Eriksson och hans kollegor tagit fram ett praktikupplägg för vuxna asylsökande i Ystad.

De asylsökande kan ha yrken som bagare, murare, ekonomer, chaufförer eller butiksbiträden. Några har det vi brukar kalla bristyrken. Andra har yrken som är internationellt baserade eller yrken som inte finns i Sverige.

– Oavsett så är en tidig kontakt med den svenska arbetsmarknaden alltid bra. Vi har alla läst att det kan ta uppemot sju år innan någon som fått uppehållstillstånd får kontakt med arbetsmarknaden. Så ska det inte vara i Ystad – det ska vi ändra på, säger Peter Eriksson, integrationsstrateg på Ystads kommun.

Han och hans kollegor har under den senaste tiden arbetat för att skapa en organisation för att förmedla och hantera praktikplatser för asylsökande. De erbjuder matchningar med hög kvalitet. Matchningar där både praktikplatsen och praktikanten får ett utbyte och känner att det är meningsfullt.

– Vi har också kompetens att praktiskt stötta både praktikplatsen och praktikanten, om det skulle behövas. Vi har över 160 potentiella praktikanter i vår databas som gärna vill få en möjlighet.

Om du eller ditt företag funderar på om att ta mot en praktikant, tveka inte att kontakta oss, säger Peter Eriksson.

Formellt är praktikplatsen en överenskommelse mellan företaget och Migrationsverket som godkänner praktiken och försäkrar praktikanten. Det utgår inga ersättningar, utan detta är ett frivilligt åtagande från samtliga parter.

 – Vi har gjort en lista över vilka yrken som finns representerade bland de asylsökande. Kanske hittar du ditt eget yrke där eller ett yrke som finns på din arbetsplats, säger Peter Eriksson.


För mer information kontakta:
Peter Eriksson, integrationsstrateg, 0411- 57 71 67, peter.eriksson@ystad.se

Sara Movahhed, integrationshandläggare, 072-170 32 69, sara.movahhedeizazi@ystad.se

Samer Al Kabalan, integrationssamordnare, 070-895 87 15, mohamad.alkabalan@ystad.se

 

Skapad 2016-06-21