Tryggt och säkert på stranden med fria räddningsvägar i sommar

Denna sommar kommer Ystads kommun att bötfälla bilister som parkerar på någon av Sandskogens tre räddningsvägar. Syftet är att höja säkerheten på stränderna. Men det finns flera alternativ till att ta bilen till stranden.

Räddningsbil

Ett årligen återkommande problem är bilister som trots skyltningen ”Räddningväg” parkerar sin bil på någon av Sandskogens tre räddningsvägar när man ska till stranden.

- Vi har varit lite för snälla de senaste åren och sett mellan fingrarna. Men parkeringsförbudet finns ju där för att räddningsfordonen ska kunna nå ner till stranden vid ett eventuellt tillbud. Vad jag inte kan förstå är varför bilisterna inte begriper att även de själva kan råka ut för en olycka, säger Thomas Andersson, säkerhetschef i de fyra SÖSK-kommunerna.

De tre vägarna – Strandvägen, den södra delen av Jaktpaviljongsvägen och Ryssvägen – är sedan länge räddningsvägar och där råder parkeringsförbud. I år kan den som till äventyrs parkerar där räkna med 900 kronor i böter.

- Många kommer säkert att undra över var man ska ställa bilen istället. Men vår rekommendation är i stället att inte ta bilen till stranden i sommar. Det finns tre busslinjer och flera bra cykelvägar att välja på, säger Thomas Andersson.

Linje 5, 570 och 322 trafikerar alla Sandskogen. Skånetrafiken har dessutom från i december utökat turerna på stadsbusslinje 5 till Saltsjöbaden, vilket gör att den nu avgår två gånger i timmen. En samlingstidtabell för de tre linjerna skickas ut till alla hushåll nu i juni.

För den som ändå måste ta bilen finns även i år grusparkeringen vid Sandskogens idrottsplats. Denna sommar utökas parkeringstiden till klockan 20.00 varje kväll.

Skapad 2015-06-22