iphone-1032782_1280wide2.jpg

Ungdomars nätvanor

Hur kan du stötta dina ungdomar under sommaren? Fältgruppen informerar inför sommaren.

Sommarlovet står för dörren och många härliga dagar med ledighet och vila för era ungdomar väntar. Sommarlovet kan också innebära risker för dem och utgöra en utmaning för er som föräldrar. Sommaren lockar med strandfester, övernattningar i tält, föräldrafritt med mera. Ledigheten medför kanske större frihet, sena kvällar, nya kompisar och nya lockelser. Det är konstaterat att många ungdomar debuterar med alkohol men även andra droger under sommaren. Du som förälder får vara beredd på att ta nya diskussioner om det som tidigare varit självklart och överenskommet.

Men innan lovet har vi en skolavslutning som kan vara jobbig för en del äldre ungdomar. Din tonåring kan bli utsatt för påtryckningar att dricka alkohol under de sista skolveckorna. Hjälp din tonåring att hitta argument och stärka sig själv för att inte falla för grupptrycket. Men framförallt är vårt budskap: Bjud inte era tonåringar på alkohol. Köp inte ut till dem. Ha koll på vem de är med, vad de gör och när och hur de kommer hem.

Barn och ungas vardag på nätet

Barn och unga tillbringar en hel del av sin tid på internet. Mycket av livet levs på nätet, och som förälder kan det vara klokt att intressera sig för det livet.

Sociala medier

Internetanvändandet är övervägande positivt. För många unga är gemenskapen på internet precis lika viktig och ”på riktigt” som att träffas i den fysiska världen.

Alla kompisar är där och i skolarbetet är det viktigt att kunna söka kunskap och för att göra sina läxor. För trots att det mesta som sker på internet är helt ofarligt, händer det att barn blir utsatta eller är med om att utsätta andra barn för till exempel mobbning och kränkningar. Därför behöver föräldrar skaffa sig kunskap om vad våra ungdomar gör på nätet istället för att lämna dem ensamma där.

På Statens medieråd och på Surfalugnt.se kan du som vuxen får bra kunskap om barn och ungas medievardag.

Sommarlovsaktiviteter

Under sommaren kommer det att arrangeras en stor mängd olika aktiviteter med allt från utflykter till Tosselilla och Skånes Djurpark, beachvolleybollskola till en chans att vara filmstjärna.

Aktiviteterna är gratis och öppna för alla barn från Ystads kommun mellan 6 och 15 år. Information om aktiviteterna finns på ystad.se/sommarlov2016 och en folder skickas ut via skolorna i början av juni. Håll Utkik! Därstår det också att anmäla sig till aktiviteterna och om man behöver ta med sig något till aktiviteten.

Aktiviteterna genomförs av olika föreningar, företag och verksamheter inom Ystad kommun.

/Fältgruppen i Ystad, Social Omsorg Rickard Magnusson 0411-577 055, 0708-72 85 01

Skapad 2016-06-10

Så kan du stötta ditt barn på nätet

• Var nyfiken - fråga vad ditt barn gör när han eller hon surfar
  • Skaffa kunskap om hur de sociala medierna funkar - ditt barn är bästa läraren!
  • Sätt ord på din eventuella oro och hitta tillsammans med barnet en bra strategi för vad ni ska göra om något dåligt skulle hända
  • Skuldbelägg inte!