Volontärskolan_maj 2016.jpg

Volontärskola för asylsökande har startat i Ystad

Ystads Kommun har initierat en språkskola för asylsökande där undervisningen bedrivs av volontärer. Under tolv veckor får en grupp om elva elever möjlighet att varje dag under två timmar få lärarledd undervisning.

Denna undervisning kommer att kompletteras med intensiva självstudier. De som lyckas väl med studierna kommer att få stöd för att hitta en lämplig praktikplats.

– Varje person äger sin egen integration. Vi vill ge möjligheter för de som har hög motivation och förmåga. Vi vill hjälpa till så att vi får goda exempel och ambassadörer för andra, säger Peter Eriksson, integrationsstrateg på Ystads kommun.

Gruppen består av fem kvinnor och sex män. All undervisning bedrivs av volontärer som har gedigen erfarenhet och utbildning. Varje lärare genomför ett pass om två timmar per vecka.

– Stämningen på uppstarten var full av förväntan både hos lärare och elever. Målet är att hitta fler lärare och starta upp fler grupper. För oss som arbetat hårt under några månader för att få till detta var första dagen en dag av glädje och stolthet, säger Peter Eriksson.

Skapad 2016-05-31