vänner_II.jpg

Ystad är Skånes bästa ungdomskommun 2016

KFUM har vid årets ranking av Sveriges Ungdomskommun placerat Ystad på första plats bland Skånes kommuner. På riksnivå får Ystad plats 30.

Det man har tittat på är hur mycket som kommunen lägger på områden som berör unga. Det är: elevhälsa, musik- och kulturskola, fritidsverksamhet, idrotts- och fritidsanläggningar, kulturverksamhet, bibliotek, fritidsgårdar och studieorganisationer.

Årets tre främsta kommuner är tre norrlandskommuner; Haparanda, Härjedalen och Skellefteå. Ystad hamnar på plats 30 på riksrankingen, tillsammans med Tidaholm.

– Kommunerna själva bestämmer hur de utvecklar sina insatser för unga men vi vill understryka att det finns bara ett sätt att vara en riktigt bra ungdomskommun. Genom att ge unga makt och göra dem delaktiga i de politiska besluten, säger Andreas Axelson, ordförande för KFUM Sverige.

Appen ”Listen app” är ett exempel på en möjlighet för barn och unga att göra sin röst hörd i Ystad. Appen riktar sig till de som är mellan 7 och 20 år och som vistas i Ystads kommun. Läs mer om appen här.

All data till KFUM:s undersökning hämtas från den öppna databasen Kolada.

Skapad 2016-12-06