Ystads nya offentliga konstverk är invigt

Fredagen den 5 juni invigdes Carolina Falkholts väggmålning i Ystad. Den finns på Parkskolans södra fasad. Flera tal, musik och ballongsläpp skapade en härlig stämning vid Åvallastråket.

falkholt onsdag

- Åvallastråket med Stadsbiblioteket, Parkskolan, Ungdomens hus och Ystad Arena kommer att bli ett spännande område att vara i. När de nya idrottshallarna är klara kommer vi också att sätta upp ett konstplank som allmänheten kan måla på, vilket är resultatet av ett medborgarförslag, säger Charlotta Blom, kulturchef i Ystads kommun.

Väggmålningen på Parkskolan sker i samverkan mellan Ystads kommun och Sydskånska gymnasiet.

- Många har önskat sig mer offentlig konst i Ystad, till exempel via medborgarförslag och motioner. Dessutom har kommunfullmäktige bestämt 1 procent av kostnader för byggnation ska avsättas till offentlig konst. Det här blir en härlig start på den utvecklingen, säger Charlotta Blom.

Fakta Carolina Falkholt

Carolina Falkholt, med pseudonymen Blue, född i Göteborg, är en svensk konstnär, graffitimålare och musiker. Vid mitten av 1990-talet flyttade hon till New York där hon, som enda svensk, blev medlem av The Fantastic Partners och Hardcore Chickz. Hon jobbade tillsammans med graffitimålare som Sento och Lady Pink och försörjde sig bland annat genom att göra målningar runt om i New York åt skivbolaget Rawkus.

Kring sekelskiftet var hon en av Sveriges mest kända graffitimålare. Efter fyra år i New York flyttade hon tillbaka till Sverige och bosatte sig efter ett tag i Göteborg där hon idag är verksam.

Carolina Falkholts målning är en tjuvstart på Street Art Österlen som äger rum i sommar och inom detta projekt kommer hon även att ha en utställning på Ystads konstmuseum.

Läs gärna mer om Carolina Falkholts konstnärskap i denna artikel som publicerades i Dagens Nyheter den 30 maj.

Skapad 2015-05-29