Ystad framgångsexempel i projektet EuroScreen

Ystads kommun har beviljats projektmedel som en av åtta filmregioner i Europa inom EU-projektet EuroScreen.

20-miljonersprojektet ska skapa samarbeten och kunskapsöverföring mellan de olika filmregionerna för att stimulera filmturismbranschen och det lokala näringslivet.

Projektet EuroScreen

- Vi ser väldigt positivt på projektet. Nu har vi chansen att bidra med våra erfarenheter och dessutom bygga upp kontakter med andra filmcentra i Europa, inte minst London med sin fantastiska filmproduktion, säger Kristina Jönsson, kommunstyrelsens ordförande i Ystad.

Stort projekt

EuroScreen, eller European Screen Destinations som projektet egentligen heter har en budget på ca 20 miljoner kronor. Ystad har fått två miljoner för att generera kunskapsspridning och stimulera filmturism i de åtta utvalda regionerna.

De deltagande kommunerna är, förutom Ystad, Inner London (England), Malaga (Spanien), Apulia (Italien), Valetta (Malta), Bukarest (Rumänien), Rzesznow (Polen) och Maribor (Slovenien).

Harry Potter-turism i London

I flera av dessa länder har man inte lyckats övertyga politiker och företagsledare om de positiva ekonomiska effekter som filmen kan skapa.

- På många av de här platserna har man en stark filmtradition, men man har inte genomfört några aktiviteter för att locka turister. Här ses Ystad och Wallandersatsningarna som mycket framgångrika, säger Petra Rundqvist, filmstrateg på Ystads kommun.

Det kanske tydligaste och äldsta exemplet på filmturism i Europa är Sound of Music som 40 år efter premiären bidrar till att ca 300 000 turister besöker Salzburg varje år. Ett annat exempel är filmen Notting Hill som har gjort stadsdelen Notting Hill till ett måste för många turister som besöker London. Nyligen öppnade ett filmturismcentrum för Harry Potterfilmerna strax utanför London.

Wallander gott exempel

Ystad och Wallander är ytterligare ett framgångsrikt exempel. Wallanderproduktionerna har ökat antalet turistbesök med 34 procent mellan 2008 och 2009. På sex år har turistintäkterna ökat med 50 procent och nya jobb har skapats. Andelen brittiska besökare har ökat med 89 procent.

Ystad en filmstad

Ystad har de senaste tio åren förvandlats till en filmstad. De båda svenska Wallanderomgångarna och BBCs Wallanderinspelningar har inneburit att, av 35 miljoner satsade kronor från kommuner och näringsliv via Film i Skåne, genererade inspelningarna 250 miljoner kronor tillbaka till regionen i inköp. Antalet filmrelaterade företag har ökat under perioden från en handfull till ett hundratal. Den andra Wallander-omgången skapade 298 nya jobb, varav 193 i Skåne. Ystads kommun har utvecklat flera smartphone-appar med filminnehåll: Wallander-appen och Walk of Film. Den internationella konferensen Mixed Reality har satt Ystad på kartan som ett centrum för mötet mellan film och turism.  Nu startas Filminkubatorn 2.0 där filmbolag  och upplevelesbaserade branscher kan mötas och utvecklas.

Ystads kommuns medverkan presenteras på pressinfo i Nya Rådhuset 2012-04-03. Foto: Gabriel Borgius/Ystads kommun

Pressträff om EuroScreen i Nya Rådhuset. Foto: Gabriel Borgius/Ystads kommun
Skapad 2012-04-03