Hustak_Ystad_Foto_Ellinor_Engman.jpg

Ystad Skånes näst bästa ”landsbygdskommun” i Fokus Bäst att bo-ranking

Ystad rankas som Skånes näst bästa ”landsbygdskommun” i tidningen Fokus årliga Bäst att bo-undersökning.

Undersökningen, som genomförs i samarbete med Internationella Handelshögskolan i Jönköping, tittar på 43 olika faktorer som gör en ort framgångsrik. Det sammanlagda undersökningsresultatet ger en totalranking med Sveriges alla 290 kommuner. Men man delar också upp kommunerna i grupperna Storstad, Stad, Landsbygd och Glesbygd.

Ystad kommer på 55:e plats totalt av Sveriges kommuner, jämfört med plats 46 förra året.  I Skåne ligger Ystad sexa och rankas som näst bästa landsbygdskommun efter Ängelholm.

Syftet med undersökningen är lyfta fram exempel på kommuner som har lyckats, att resonera om varför och undersöka villkoren för boende och regional utveckling.

Stockholm ligger på plats ett i den totala rankingen. Det som gör att storstäderna får en så hög ranking är enligt professor Charlotta Mellander inte bara tillgången till arbeten, utan tillgången till kultur och andra upplevelser, men också den offentliga servicen som skola, sjukvård och polis.

– Dock vill jag betona att en lista av det här slaget inte ska övertolkas utan mer ses som en indikator beroende på om kommunen ligger i toppen, mitten eller botten av listan, säger Charlotta Mellander till tidningen Fokus.

Skapad 2016-05-13