Ystad tredje mest cykelvänliga staden

Ystad på tredje plats för mest cykelvänliga kommun i ny undersökning

Cyklande familj. Foto: Dan BurchTidningen Dagens Samhälle rapporterar i senaste numret om ett bra resultat för Ystad i SCB:s medborgarundersökning. Det gäller de mest cykelvänliga kommunerna i Sverige.

150 km cykelvägar i Ystad
Det har SCB mätt genom att rangordna kommunerna efter hur många meter cykelväg kommunen har, räknat per invånare. I rankingen hamnar Bromölla överst med drygt sex meter cykelväg per invånare, följt av Ulricehamn och Ystad som båda två har fem meter cykelväg per invånare. I Ystads fall innebär det alltså totalt ca 150 km cykelväg.

Cyklandet minskar totalt sett
Artikeln i Dagens Samhälle berör också en mindre trevlig utveckling för cyklandet. Sedan 1995 har cyklandet i landet nämligen minskat med 36 %.

Stefan Malmberg – Det borde finnas många skäl att försöka motverka en fortsatt minskning. Inte minst ur miljö- och folkhälsosynpunkt borde det vara viktigt att vända den här trenden, säger Stefan Malmberg, ordförande i Kommunstyrelsens miljöutskott i Ystads kommun.

Cykelstrategi i Ystad
Ystads kommun arbetar aktivt med att förbättra för cykling. Kommunen har i Kommunfullmäktige antagit en cykelstrategi. Man jobbar med en kommuntäckande cykelplan som kommer att vara klar under 2016.

– År 2019 kommer cykelvägen som slutar i Hammar att byggas vidare mot Kåseberga fram till kommungränsen till Simrishamn, men redan under 2017 kommer en cykelväg att byggas från Sövestad till Ystad, tillägger Stefan Malmberg.

 

Se cykelkartorna i Ystads kommun här (länk till karta som du kan zooma i)!

 

 

 

 

Gabriel Borgius, Ystads kommun

Skapad 2016-07-11