Eldningsförbud.png

Eldningsförbud gäller i Ystads kommun

Tills vidare är det eldningsförbud utomhus i Simrishamns, Ystads, Tomelilla och Sjöbo kommuner.

Den senaste tidens varma och torra väderlek har gjort att det är väldigt torrt på många håll i södra Skåne och andra delar av landet.

Eldningsförbud innebär att du inte får använda öppen låga utomhus. All eldning utomhus är då förbjuden. Eldningsförbud är ofta lokala och gäller i din kommun eller ditt län.

På vissa områden tillåts du använda fasta grillplatser som finns på allmänna platser och i parker. Grillplatserna är ofta byggda i betong och sten för att minimera risken att elden sprider sig och blir en brand. I vissa fall tillåts även användning av fasta gasolgrillar eller hemmagrillar som står på egna ben och inte är i kontakt eller nära marken.

Vid grillning på fasta grillplatser, allmänna platser och i parker, så är den som grillar ansvarig och som ska se till att elden inte sprider sig och orsakar en brand. Vid hemmagrillning är det fastighetsägaren som är formellt ansvarig.

Kontrollera alltid med kommunen och länsstyrelsen vad föreskriften om eldningsförbud anger är tillåtet där du befinner dig.

Tänk på att du kan ställas till svars och blir straffad om du orsakar en brand på grund av oaktsamhet. Tänk också på att engångsgrillar lätt kan orsaka bränder – de är lömska och kan bli mycket varma. Ställer du en engångsgrill i gräset kan det lätt bli en gränsbrand.

Om du är rökare är det viktigt att du inte slänger fimpar hur som helst. Tänk också på att inte slänga ut glödande cigarretter från bilar eller tåg eftersom de kan antända torrt gräs i vägrenen eller banvallen.

Ystads kommuns kartsida kan du se var Ystads offentliga grillplatser finns. Välj kartlagret ”Grillplats” under ”Fritid” uppe till höger på kartan.

Följ läget på SMHI:s webbplats eller hitta mer information på Din säkerhet där du kan läsa mer om eldningsförbud.

Skapad 2018-05-23, Uppdaterad 2018-05-23