Arbetsplatserna

Information om arbetsområde och arbetsuppgifter

Arbetsplatserna

Information om arbetsområde och arbetsuppgifter

Här följer en kort presentation av årets sommarjobb och vad de olika arbetsuppgifterna innebär.

Till vissa av jobben kommer vi att ha snabbintervjuer, så kallad speed-dating. Detta anges i respektive beskrivning av arbetet.

Arbetstiden är 4 timmar per dag i period 1 och 2. Arbetstiden är 6 timmar per dag i period 3 eftersom denna period är på bara två veckor.

Du måste ha fyllt 16 år när du vill börja sommarjobbet och du får inte fylla 18 år förrän efter det att du slutat det sommarjobb du söker.

Perioderna i år är:

Period 1 19/6–7/7

Perioden innehåller 14 arbetsdagar med fyra timmar per dag, det vill säga 56 timmar. Midsommarafton är inte en arbetsdag och det går inte att arbeta in den dagen.

Period 2 10/7–28/7

Perioden innehåller 15 arbetsdagar med fyra timmar per dag, det vill säga 60 timmar.

Period 3 31/7–11/8

Perioden innehåller 10 arbetsdagar med sex timmar per dag, det vill säga 60 timmar.

 

Våra arbetsplatser

1. Förskola och fritids

Arbetsplatserna är förskolor och fritidshem i hela kommunen. Här får du delta i aktiviteter tillsammans med barnen och personalen. Du får också hjälpa till med andra sysslor som personalen gör t.ex. att plocka undan och diska efter måltiderna, byta blöjor mm. Det är också vanligt att man har storstädning på sommaren.

Du måste läsa under rubriken ”Registerutdrag” om hur och när du ska ansöka om detta.

2. Kultur

 • Biblioteket.
  På biblioteket får du sätta upp böcker, plasta in tidningar och böcker och även hjälpa till att laga böcker.
 • Klostret.
  Här får du hjälpa till i Klostrets trädgårdar och när det behövs vara delaktig i Klostrets övriga verksamheter.
 • Ystads Teater är en av vår stads finaste byggnader. Här kommer att vara många olika föreställningar under sommaren. Du kommer att få hjälpa till både med förberedelser och i samband med föreställningarna.
 • Marsvinsholmsteatern med slottsparken och restaurangen är en stor turistattraktion utanför Ystad. I sommar spelas pjäsen "Pastor Qvist". Arbetsuppgifterna är att städa och hålla snyggt i parken och i utrymmen för publiken och skådespelare. Måla och renovera, vattna och rensa i rabatter och krukor. Vara parkeringsvärd, ta emot publiken och riva biljetter är också några av arbetsuppgifterna. Och mycket annat. Arbetstiderna är antingen förmiddagar eller eftermiddagar och kvällar.
 • Sommarteaterns familjeföreställning på Åbergs Trädgård. Du får medverka i teaterns kringarrangemang som t ex med teknik, rekvisita och program

Skriv i kommentarerna om du har önskemål om vilken av arbetsplatserna du helst vill vara på.


3. Turism och entreprenörskap

 • Cineteket - Filmmuseet
  Detta är ett intensivt och omväxlande arbete. Du får ta emot besökare/turister och hjälpa till med guidningen, hjälpa till i caféet, hålla snyggt i uteserveringen och sälja souvenirer.

  Det är viktigt att du har både social kompetens och goda språkkunskaper. Uttagning till platserna på Cineteket sker genom speed-dating.
 • Sommarlovsentreprenör
  Sommarlovsentreprenör är ett koncept som finns över hela landet och ett spännande alternativ till de vanliga sommarjobben. Här får du möjlighet att sommarjobba som ”egen företagare” och chansen att skapa ditt eget arbete i en egen verksamhet. Du utvecklar din företagsamhet och ditt entreprenörskap. Och vem vet, kanske tjänar du lite extra pengar förutom din lön. Vi utgår från Forums lokaler på Regementsområdet i Ystad och alla ungdomar får en liten summa i startkapital (som redovisas) och ett Jojo Sommar kort. Projektet drivs av kommunen i samarbete med Sparbanken Skåne och Region Skåne.

  Uttagning till platserna som Sommarlovsentreprenör sker genom speed-dating.

  OBS! Det finns bara två perioder och varje period är fyra veckor med totalt 90 arbetstimmar.
  Period 1 – 26/6–21/7
  Period 2 – 10/7–4/8

  Besök gärna Sommarlovsentreprenörernas hemsida för mer inspiration:
  http://www.sommarlovsentreprenor.se

Skriv i kommentarerna om du har önskemål om vilken av arbetsplatserna du helst vill vara på.

4. Fritidsverksamhet
Här kan du hjälpa till i en förening. Vi tror att du som söker till detta är medlem i föreningen eller har ett intresse för/är nyfiken på den verksamhet föreningen bedriver.

Skriv gärna i din ansökan vilken förening du är intresserad av.

Föreningarna är:

 • Ystad Golfklubb. Enklare trädgårdssysslor, reparationer och underhåll.
 • Ystad Tennisklubb. Banskötsel, service till spelare och gäster och lättare underhållsarbete.
 • Radio Active. Delta i arbetet med Activepatrullen, program och redaktion samt sälj och administration.
 • Surbrunnsparken Ystad. Trädgårdsarbete och fastighetsskötsel
 • Mötesplatsen – KFUM-huset. Ungdomsledare för barn som är på KFUMs Y-camp, ”dagcollo”. Hjälpa till med att aktivera barnen och med dagliga sysslor vid måltiderna.
 • Sandhammarens fyrplats. Fyren har öppet för allmänheten och du får hjälpa till med service till turisterna som besöker fyren. Att hålla rent och snyggt ingår också.


5. Kök o restaurang

 • Arbetsplatserna är förskolor, fritidshem och äldreboenden i hela kommunen. Du får hjälpa till att förbereda maten och sedan ställa fram den. Och så förstås plocka undan och diska.
 • Matlagningsskolan – en sommaraktivitet för barn. Du får hjälpa till med förberedelser, hjälpa barnen med matlagningen och sedan vara med och städa efter aktiviteterna.

Du måste också läsa under rubriken ”Registerutdrag” om hur och när du ska ansöka om detta.


6. Praktiska verksamheter

 • Bygglovsavdelningen
  Kanske inte så praktiskt men ändå!
  Här får du hjälpa till att scanna handlingar, lägga in dem digitalt och sedan arkivera.
 • Vaktmästeri
  Här handlar det om att hjälpa till med underhåll på grönytor och byggnader, exempelvis måla, snickra, flytta saker, montera möbler och rensa ogräs. Arbetet är både inomhus och utomhus.

  Du måste också läsa under rubriken ”Registerutdrag” om hur och när du ska ansöka om detta.
 • Arenan och Nybrostrandsbadet
  Här får du hjälpa till med underhåll på grönytor och byggnader samt städuppgifter och assistera ordinarie personal under simskolan. Du kommer att få vara både på Arenan och i Nybrostrand beroende på var det behövs hjälp just då.

  Om du har kompetens för bevakning och tillsyn kan du även få hjälpa till med det.

  Du måste också läsa under rubriken ”Registerutdrag” om hur och när du ska ansöka om detta.
 • Parkavdelningen
  På parkavdelningen arbetar du med park och trädgårdsskötsel, ogräsrensning och underhåll av rabatter och fastighetsgårdar. Eftersom du förflyttar dig mellan olika platser under dagen måste du ha en cykel eller moped.
 • Ystad Marina
  I Marinan är du med och lämnar god service till båtägarna. Trädgårdsarbete och att hålla rent och snyggt inom området ingår också.