Utställningar

Väggarna talar! – Ett klosters historia

3 juni 2023 - tillsvidare | För barn och vuxna på första våningen


Klostret har en fascinerande historia. Hur har denna gamla byggnad framlevt sina snart 760 år? Vad har hänt innanför murarna och hur har staden Ystad där klostret byggdes förändrats?

Nu visar vi en ny utställning om klosterbyggnadens historia. Den riktar sig till barn och vuxna från 12 år och uppåt.

Rosa rosor i förgrunden med Klostrets orangea tegel i suddig bakgrund.

 

Den glömda bronsskatten

3 juni 2023 - tillsvidare | Arkeologisk utställning på första våningen

Efter många års törnrosasömn har nytt ljus kastats över fynden från Ystadtraktens bronsålder. Tack vare en kommande flytt av museisamlingarna gjordes en genomgång av bronset. Den har visat att detta är en av Skånes största samlingar i sitt slag. Delar av föremålsskatten ställs nu ut på Klostret i Ystad. 

                                  bronsåldern.jpg

 

På strövtåg i svunna tiders Ystad

9 mars - tillsvidare | Fotoutställning på första våningen

Ystads museers fotoarkiv innehåller en mängd intressanta fotografier av Ystad och dess invånare. De äldsta bilderna är från 1850-talet. Tack vare fotografierna kan man få en bild av hur staden har förändrats över tiden. Det går också att se att de äldsta personfotografierna har tagits i en fotoateljé och att nyare teknik gjorde det lättare att ta porträtt utomhus.

Utställningen visar olika delar av Ystad och några av dess invånare, företag och utställningar. Fotografierna är tagna under en nästan 100-årig tidsperiod, det äldsta är från 1860-talet, det nyaste från 1950-talet. En del platser går att känna igen, andra är helt förändrade; från en svunnen tid.

På strövståg i gamla Ystad.jpg

Kommande utställningar

Mitt finaste skräp

27 april - 12 maj

En utställning om hållbar utveckling och återvinning. I samarbete med skolor inom Ystad kommun.

Vikingaliv hos Halvdan och Meia

25 maj - 15 september

Vikingaliv hos Halvdan och Meia är en lekutställning där du får följa med på en resa tillbaka till vikingatiden. Hur bodde vikingarna? Vad åt de och vilka gudar trodde de på?

Lekutställningen består av sex stugor; hövdingahus, smedja, offerhus, bak- och mathus, ladugård och vävstuga. Alla hus är tillgängliga för lek. Runt om byn löper en palissad med bryggor vid ingången där ett vikingaskepp ligger förtöjt.

Vikingaliv hos Halvdan och Meia har producerats av Barnutställningar.nu. 
Utställningen utgår från barnböckerna om Halvdan Viking och Meia, skrivna av Martin Widmark och illustrerade av Mats Vänehem.

Publicerad 2017-11-02, Uppdaterad 2024-04-11

Kontakt

 

klostret@ystad.se

0411-57 72 86
Telefontid: Under Klostrets öppettider.

Besöksadress: 
S:t Petri kyrkoplan 
271 34 Ystad