RSS

Avfall och återvinning - Nyheter

Följ vår blogg!

Farligt Avfall-bilden, Bild Andreas Offerssonbroschyrer, Bild Lotte Nilsson Ystads kommun Sopbil Ystads kommun, Bild Lotte NilssonBlandat material Bild FTI

Två-facks bil, bild Lotte Nilsson Ystads kommun  ÅVC Hedeskoga, Bild Lotte Nilsson Ystads kommun


Uppskattat besök av Retoy

Publicerad: 2015-05-11 08:51

Lördagen den 9 maj kom Retoy till Ystads stadsbibliotek.

Totalt kom det ca 70st barn + föräldrar, mor- och farföräldrar och det lämnades in över 370 st leksaker.

Ur miljösynpunkt gör denna form av byteshandel stor skillnad såsom 1 110 kg besparing av koldioxidutsläpp jämfört med om leksakerna istället köpts nya.

Retoy kommer har besökt och kommer att besöka 4st platser i Malmö bland annat i samband med Malmöfestivalen och barnloppisen i Folkets park men nytt för i år är att Retoy nu även besökte Ystad. 

Lotte Nilsson på avfallsenheten är ystads representant och kontaktade i sin tur biblioteket för att höra hur intresset kring att anordna arrangemanget där var. Eftersom biblioteket arbetar mycket med hållbarhet och miljöfrågor var det inga tveksamheter från Lena Malmqvist bibliotekschef.

Dagen sammanföll med Fairtrade day vilket gjorde att vi sammanförde de båda arrangemangen och därför fanns det idag även fairtrade bananer på plats som delade ut fairtrade bananer till alla besökare. 

En annan populär person som gästade dagen var Elsa från Frost som både fick posera och skriva autografer.

Dessutom sorterades leksaker som anses för farliga ut och lämnades vidare till återvinning och leksaker som var sönder lämnades vidare till Retoylab som är en annan aktivitet genom Retoy där man skapar nya leksaker av gamla.

Dagen blev verkligen lyckad och alla som besökte Biblioteket idag utryckte en stor önskan om ett återkommande arrangemang.

I Stockholm och Malmö är redan Retoy väletablerat, där ser man att barnen och deras föräldrar återkommer med jämna mellanrum med fyllda Retoypåsar för att byta till sig nya leksaker som något annat barn tröttnat på.

Såhär gick det till: 

Barnen tog med sig leksaker de tröttnat på och lämnade in dem och fick i gengäld stämplar i en pysselbok. Boken tog de med sig in bland alla leksaker och pyssel och sedan fick de leka med alla inlämnade leksaker och pyssla i boken och samtidigt lära sig mer om miljön och sina rättigheter. När de hittat nya leksaker så fick de en tygpåse från Retoy som de fick lägga sina leksaker i och ta med sig hem. Om barnet inte bytte in alla sina stämplar så kan hen spara dessa till en annan Retoy dag och då även ta med sig nya leksaker i sin tygkasse.

På eftermiddagen fick även barnen klappa en livslevande daggmask samtidigt som Sara Söderberg läste en saga om en daggmask.

retoy_ystadskommun

retoy_ystadskommun

retoy_ystadskommun


Tycker du liksom vi att nedskräpning inte är ok?

Publicerad: 2015-04-08 12:44

Torsdagen den 16 april kl 13.00 samlas frivilliga i Rådhusparken för en gemensam skräpplockarinsats i och omkring Ystad.

- du är varmt välkommen att vara med!

Du kan välja att bara dyka upp, eller så visar du upp ditt engagemang genom att anmäla dig på Håll Sverige Rents hemsida

I Ystad pågår Skräpplockardagarna under v 16-18. I år är det 1 550st pedagoger och barn anmälda, 350st fler än förra året. Dessutom medverkar ett byalag, ett företag och ett antal privatpersoner i Clean Up Kust.

Fler vuxna skräpplockare efterlyses Det är viktigt att vi vuxna föregår med gott exempel och visar att nedskräpning inte är ok!

Vi ses väl?

Mvh/Avfallsenheten

Rådhusparken_LotteNilsson

Du får skräppåsar från oss på plats och väljer själv var du vill plocka skräp. Efter ca 1-1/2 h samlas vi igen och vi från Avfallsenheten tar hand om skräpet!


Klädbytardagar på Biblioteket 18 april

Publicerad: 2015-03-30 11:16

Klädbytardag
Ta med upp till fem hela och rena klädesplagg och lämna in dem. Du får då välja lika många plagg som du lämnade in och ta med dig hem. Det går bra med kläder till både barn och vuxna. Du kan lämna in kläder till biblioteket under hela veckan fram till och med lördagen. Ett arrangemang i samarbete med Naturskyddsföreningen.

klädbytardagar_LotteNilsson


Givande möten

Publicerad: 2015-03-27 09:44


Ny informationsbroschyr ute nu

Publicerad: 2015-03-25 08:00

Under vecka 17 dimper vår informationsbroschyr ner i brevlådan - Håll utkik!


Miljönär -vänlig

Publicerad: 2015-02-23 08:00

Biblioteket och Ystads syateljé blir Miljönär -vänliga


Var med och vårstäda Ystad med omnejd!

Publicerad: 2015-02-04 14:30


Besöksräknare

Web Site Counters besök sedan starten

Kontakt

Kundtjänst

Tel: 0411-57 71 00.
Telefontid vardagar
kl 9-12 och 13-15.

E-post:
kundtjanst-avfall@ystad.se

Håll dig uppdaterad!

Facebook:

På Hållbart hittar du ett ständigt flöde med tips, nyheter, information kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Vill du hålla dig uppdaterad så är detta sidan du ska gilla! @ystadhallbart

YouTube:

På Ystads kommuns YouTube-kanal hittar du Hållbart. Här kan du se filmerna om Snafs, Hållbarts profil. Han är så liten att han knappt syns men tillsammans med andra bildar han ett stort sopberg. Med det vill han säga att allas insats spelar roll, tillsammans kan vi minska sopberget!

Radio:

Under våren 2016 har Hållbart varit ett stående inslag på Radio Active.

Nyckelord