RSS

Avfall och återvinning - nyheter

Följ vår blogg!

Farligt Avfall-bilden, Bild Andreas Offerssonbroschyrer, Bild Lotte Nilsson Ystads kommun Sopbil Ystads kommun, Bild Lotte NilssonBlandat material Bild FTI

Två-facks bil, bild Lotte Nilsson Ystads kommun  ÅVC Hedeskoga, Bild Lotte Nilsson Ystads kommun


Byt leksaker med Retoy!

Publicerad: 2016-11-20 10:19

Retoy kommer till Ystads stadsbibliotek lördagen den 26 november

– passande nog den köpfria dagen under Europa minskar avfallet veckan!

I samarbete med Avfallsenheten och Stadsbiblioteket i Ystad går hela dagen i klimatets tecken. Det blir teaterföreställningar av teater Pepino kring temat vatten kl. 11.00 för barn 0-3 år och kl 13.00 för barn 4-9 år.

Dessutom bjuds det på engagerande och inspirerande föreläsningar för vuxna av Rustan Nilsson, miljöpedagog på Sysav föreläser om det Hållbara egot och Caroline Fredriksson från Lunds universitet pratar om planeringen för ett förändrat klimat och stigande havsnivåer. Rustan föreläser kl. 13.45.

Vad är Retoy

Ta med leksaker du inte längre leker med och byt mot roligare, kul för både barn och miljön och dessutom gratis! Hos oss kan du även leka och rita teckningar om dina rättigheter. Bytesaktiviteten pågår mellan 10.00–14.00, men biblioteket har långlördag och har öppet till kl 16.00.

Läs mer om hur du förbereder dig för att byta leksaker på www.retoy.se


Missa inte chansen!

Publicerad: 2016-08-30 07:53

Är du mellan 20-30 år? Vill du testa och utveckla en nyligen framtagen app där du utmanas både praktiskt och i tanken? I appen får du tips, kunskap och utmaningar och på så vis kanske ditt vardagsbeteende förändras mot en mer hållbar livsstil när du förstår hur och varför.

Bakgrund

Visste du att varje svensk ger upphov till ca 478 kg avfall? Per år! Och det bara ökar. Det är inte hållbart i längden. Miljöfrågor är ständigt på agendan och man talar idag mycket om cirkulär ekonomi, och hållbar konsumtion. Det är bra, men vi måste ändra vårt beteende för att minska mängden avfall. Det kan vi göra genom olika konkreta val i vardagen. Samtidigt måste sorteringen av det avfall som ändå uppstår öka. För att nå denna beteendeförändring vill vi väcka ett långsiktigt engagemang. Därför har vi dragit igång ett pilotprojekt för att se hur vi kan öka medvetenheten kring vår konsumtion och de avfallsmängder det skapar. Projektet går ut på att utveckla en app där man kan anta olika utmaningar, återkommande eller engångsaktiviteter, få tips etc, för att ta små steg för att förändra sitt beteende.

Projektet kommer att pågå under hösten 2016 under 3-5 veckor och det körs i fem kommuner från norr till söder, med ungefär 20 deltagare per kommun ochYstads kommun är en av de fem utvalda kommunerna. Alla som deltar i projektet måste ha iOS, dvs iPhone.

Vad innebär det att vara testperson?

Innan start kommer vi att be er att besvarar en enkel enkät. För detta och för att kunna förse er med app’en behöver vi er e-post. Efter pilotens slut, ombeds ni svara på en liknande undersökning, med ytterligare några frågor kring själva app’en. Ev kommer några personliga intervjuer också göras.

Endast 20 personer kan få chansen i södra delarna av Sverige, vill du bli en av dem?

Kontakta lotte.nilsson@ystad.se

Faller pilotförsöket väl ut är planen att vi ska skala upp det i större skala. Bakom appen står Avfall Sverige.

Mostphotos


Ystads 10e Miljönärvänliga verksamhet!

Publicerad: 2016-06-09 14:25

Byta Yta fick idag märkningen Miljönärvänlig eftersom deras verksamhet underlättar för oss kommuninvånare att förlänga våra prylars livslängd genom att kunna laga, låna och återanvända!

I Ystads kommun finns numera 10st verksamheter

  • Ystads stadsbibliotek
  • Ystads antik och vintage
  • Ystads syateljé
  • Havsglas
  • Roomexpo (återbruksdelen)
  • Öppna hjärtat
  • Design Juniq
  • Odd Pink design
  • Off2Off
  • Byta Yta

Avfall Sverige står bakom märkningen för att gynna en hållbar konsumtion som på sikt också kan leda till minskade avfallsmängder.

Du blir bli rik genom att laga, låna och återanvända

Miljönärvänlig_Byta Yta_Bild LotteNilsson

Miljönärvänlig_Byta Yta_Bild LotteNilsson


Mycket skräp blev det!

Publicerad: 2016-05-13 08:46


Vi håller rent!

Publicerad: 2016-05-09 10:05


Leksaker bytte ägare i Ystad!

Publicerad: 2016-04-25 11:09

Under 4 timmar bytte leksaker ägare med Retoy på Ystads stadsbibliotek - bra för både miljön och plånboken och samtidigt väldigt roligt!


Byt leksaker med Retoy på lördag!

Publicerad: 2016-04-18 10:04Hållbart på Radio Active

Publicerad: 2016-04-07 15:58

Nu hittar ni Hållbart på radion


Ny informationsbroschyr

Publicerad: 2016-03-31 07:00

Håll utkik efter vår nya broschyr i brevlådan!


Vi håller rent!

Publicerad: 2016-02-09 11:42

På måndag den 15 februari öppnar anmälningsformuläret!


400 gillar Hållbart -bra start på 2016

Publicerad: 2016-01-12 08:50

Hållbart är Ystads kommuns Facebooksida med miljön i fokus


Besöksräknare

Web Site Counters besök sedan starten

Kontakt

Avfallsenhetens kundtjänst

Telefon: 0411-57 71 00
(vardagar 9-12 och 13-15)

E-post: kundtjanst-avfall@ystad.se

Håll dig uppdaterad!

Facebook:

På Hållbart hittar du ett ständigt flöde med tips, nyheter, information kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Vill du hålla dig uppdaterad så är detta sidan du ska gilla! @ystadhallbart

YouTube:

På Ystads kommuns YouTube-kanal hittar du Hållbart. Här kan du se filmerna om Snafs, Hållbarts profil. Han är så liten att han knappt syns men tillsammans med andra bildar han ett stort sopberg. Med det vill han säga att allas insats spelar roll, tillsammans kan vi minska sopberget!