RSS

Avfall och återvinning - Nyheter

Följ vår blogg!

Farligt Avfall-bilden, Bild Andreas Offerssonbroschyrer, Bild Lotte Nilsson Ystads kommun Sopbil Ystads kommun, Bild Lotte NilssonBlandat material Bild FTI

Två-facks bil, bild Lotte Nilsson Ystads kommun  ÅVC Hedeskoga, Bild Lotte Nilsson Ystads kommun


Återvinna matavfall - enkel insats för miljön

Publicerad: 2016-04-12 18:47

I veckan erbjuds ytterligare 250 hushåll i Ystads kommun möjligheten att ansluta sig till matavfallssortering

För två veckor sedan erbjöds 400 hushåll möjligheten att ansluta sig till matavfallssortering i Ystads kommun och i denna veckan får alltså fler hushåll ett brev med samma möjlighet. Många hushåll har haft möjligheten sedan några år tillbaka men nu är det alltså Ystad innerstads tur.

I Ystads kommun är det frivilligt att ansluta sig till matavfallssortering men systemet bygger på att alla som kan ansluta sig verkligen också gör det.

Ur miljösynpunkt är det allra bäst att vi äter upp allt vi handlar hem, men det matavfal som trots allt blir kvar såsom skalrester, äggskal, kaffesump bör vi sortera ut, samla in och återvinna.

När vi återvinner matavfallet blir det till biogas som kan ersätta fossila bränslen samt till biogödsel som kan ersätta konstgödsel vilket leder till ett slutet kretslopp, det är alltså en stor skillnad mot att lämna matavfallet bland de vanliga soporna som går till energiåtervinning en enda gång.

Idag är ca 40 % anslutna av alla de hushåll som har den möjligheten och när det gäller senaste utskicket till 400 abonnenter så har ca 70st anslutit sig. För att vi ska kunna nå de nationella miljömålen och kunna återvinna så mycket matavfall som möjligt så måste alla hjälpa till.

Ditt matavfall gör skillnad - din insats gör skillnad!

  • Matavfallet finns redan i soppåsen, det är inget obehagligt att lägga det i en separat papperspåse. Att välja att inte återvinna matavfallet är däremot ett resursslöseri.
  • Ingen äter lökskal, bananskal eller kaffesump, så visst har alla matavfall i sin soppåse!
  • Rädd för olägenheter i samband med utsortering av matavfall? Det blir vad man gör det till, följ de enkla råden kring matavfallssortering och tänk på att du redan idag har matavfall i dina sopor, det ska bara läggas i en annan form av påse och separeras från restavfallet för att kunna återvinnas.

Dra ditt strå till stacken och hjälp till att sortera ut ditt matavfall så att det kan återföras in i kretsloppet. Att sortera ut matavfall är en väldigt enkel insats som gör stor skillnad!

Kontakta Kundtjänst:

kundtjanst-avfall@ystad.se alt. 0411-57 71 00

Läs vårt utskick och vår sorteringsbroschyr

matavfall

 

 

Kategorier: Matavfall

Fler kan ansluta sig till matavfallssortering

Publicerad: 2016-03-29 19:00

Nu kan snart fler ansluta sig till matavfallssortering i Ystads kommun!
Håll utkik i brevlådan, i dagarna får ca 400st ett utskick!

Ni som redan kan ansluta er men inte redan har gjort det, kontakta kundtjanst-avfall@ystad.se alt. 0411-57 71 00

Det bästa för miljön är att äta upp den mat som vi bär hem men det som ändå blir kvar såsom ex. äggskal och bananskal ska vi ta hand om genom att sortera ut matavfallet och sedan återvinna det till biogas som kan ersätta fossila drivmedel samt till biogödsel som kan ersätta konstgödsel.

matavfall

Kategorier: Matavfall

Har du glömt ansluta dig?

Publicerad: 2014-08-21 12:36

Du är inte ensam!

I Ystad har vi ett frivilligt system när det gäller att ansluta sig till matavfall, men ett frivilligt system är också förenat med ett ansvar.

Fördelarna med ett frivilligt system är att personer eller verksamheter som verkligen inte har något matavfall faktiskt har möjligheten att tacka nej till ett extra kärl. Det kan var så att man får all mat levererad från hemtjänsten eller att man i sin verksamhet kanske alltid äter lunchen ute på stan exempelvis.

Det är däremot väldigt få hushåll som inte genererar något matavfall alls och alla vi som bor i ett område där man redan idag kan ansluta sig till att sortera ut matavfall har ju en möjlighet att hjälpa till att göra en enkel men väl så viktig insats för miljön.

Om man vill kan man välja att dela matavfallskärl med sina närmsta grannar, upp til 3 hushåll kan dela. Då får alla 3 hushållen 20 % rabatt på sin nuvarande avfallstaxa som tack för sitt engagemang (man betalar inget för matkärlet, påsar eller biokorg).

Av de som redan idag har möjligheten att ansluta sig så är ca 40 % anslutna, det innebär att det idag kastas väldigt mycket matavfall såsom fruktskal, äggskal, kaffesump, bröd m.m. i soppåsen som sedan går som brännbart.

Om man istället väljer att sortera ut sitt matavfall så kan maten vi kastar återvinnas till biogas och biogödsel istället.

Idag kastar vi var 5e matkasse som vi bär hem rakt i soporna. Det bästa vore naturligtvis att vi åt upp all mat som vi bar hem, men oavsett hur duktiga vi är på att laga mat på rester eller handla hem enbart det vi behöver så blir det ändå kvar skal, köttben, m.m. som vi kan återvinna.

Tveka inte, anmäl dig idag om du bor i ett område där det kör en två-facks bil som har möjligheten att hämta både ditt matavfall och restavfall. Det tjänar både du och miljön på!

matavfall_sortering_Ystads_kommun

Kategorier: Matavfall


Handla klimatsmart

Publicerad: 2013-08-19 00:00

Hur konsumerar man klimatsmart?

Kategorier: Matavfall, Tips

Matavfall i Ystad

Publicerad: 2013-04-23 00:00

Kategorier: Matavfall

Släng inte maten!

Publicerad: 2013-03-04 00:00

Kategorier: Sortering, Matavfall

Har du sett vår matavfallsvideo?

Publicerad: 2013-01-24 00:00

Kategorier: Bildspel, Matavfall

Besöksräknare

Web Site Counters besök sedan starten

Kontakt

Kundtjänst

Tel: 0411-57 71 00.
Telefontid vardagar
kl 9-12 och 13-15.

E-post:
kundtjanst-avfall@ystad.se

Håll dig uppdaterad!

Facebook:

På Hållbart hittar du ett ständigt flöde med tips, nyheter, information kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Vill du hålla dig uppdaterad så är detta sidan du ska gilla! @ystadhallbart

YouTube:

På Ystads kommuns YouTube-kanal hittar du Hållbart. Här kan du se filmerna om Snafs, Hållbarts profil. Han är så liten att han knappt syns men tillsammans med andra bildar han ett stort sopberg. Med det vill han säga att allas insats spelar roll, tillsammans kan vi minska sopberget!

Radio:

Under våren 2016 har Hållbart varit ett stående inslag på Radio Active.

Nyckelord