RSS

Avfall och återvinning - Nyheter

Följ vår blogg!

Farligt Avfall-bilden, Bild Andreas Offerssonbroschyrer, Bild Lotte Nilsson Ystads kommun Sopbil Ystads kommun, Bild Lotte NilssonBlandat material Bild FTI

Två-facks bil, bild Lotte Nilsson Ystads kommun  ÅVC Hedeskoga, Bild Lotte Nilsson Ystads kommun


Leksaksbyte på Ystads stadsbibliotek 11 november

Publicerad: 2017-10-18 11:21

Lördagen den 11 november kan du byta leksaker på Ystads stadsbibliotek. Leksaksbytet är ett samarrangemang mellan Retoy, Ystads Stadsbibliotek och Avfallsenheten i Ystads kommun.

 Afisch med information om leksaksbytet den 11 november

Lördagen den 11 november byter vi leksaker tillsammans med Retoy. Ta med leksaker du inte längre leker med och byt mot roligare - kul för både barn och miljön och dessutom gratis!

Samtidigt är det mångspråkslördag på Ystads stadsbibliotek, med sagor på arabiska och svenska, pyssel och fika som Rädda Barnen bjuder på.

Vad är ett leksaksbyte?

 • Barn tar med leksaker de inte längre leker med och byter dem mot nya favoriter! 
 • En rolig mötesplats uppbyggd av tre lekfulla stationer: incheckningen, lekytan och utcheckningen.
 • En möjlighet för barn att introduceras till och praktisera barnkonventionen genom att leka, uttrycka sin mening och bli lyssnade till.
 • Ett tillfälle att rensa ut giftiga och farliga leksaker. Tillsammans med Blocket har Retoy tagit fram rutiner kring att sortera bort leksaker med farliga kemikalier under leksaksbytet.

Visste du att? Barnen kan spara bytesstämplar till andra bytestillfällen. Retoys stämplar gäller på alla leksaksbyten.

Retoy

Läs mer om Retoy och hur du förbereder dig på retoy.se.

Tid: 10.00–14.00.

Plats: Stadsbiblioteket, Surbrunnsvägen 12 i Ystad.

Samarbete mellan Ystads Stadsbibliotek, Retoy, Avfallsenheten i Ystads kommun.

 

Ystads kommuns logga                               Retoy-logga

Spara

Spara

Spara

Spara


Klädbyte, leksaksbyte och bokbyte

Publicerad: 2017-04-12 15:19

Den 1 april var det dags för årets upplaga av Naturskyddsföreningens klädbytardag. Samma dag var det även leksaksbyte med Retoy och Stadsbiblioteket ordnade bokbyte. Det var helt enkelt en fantastisk dag för alla som gillar att byta, spara pengar och leva hållbart!

Till Retoys leksaksbyte på Stadsbiblioteket kom 25 barn som tillsammans bytte 162 leksaker. Detta innebär en koldioxidbesparing på 486kg jämfört med om de bytta leksakerna köpts nya. 6 leksaker sorterades också ut under dagen enligt Retoys filosofi om att rena kretsloppen från farliga och olämpliga leksaker.

Bland annat byttes spel och pussel, hårda och mjuka leksaker, barnböcker och dvd-filmer. De leksaker som blev över åker med Retoy till nästa leksakbyte.

Besökare på Retoy

Representanter från Retoy, Avfallsenheten i Ystads kommun, Fairtrade och Stadsbiblioteket i Ystad fanns på plats.

På Ungdomens Hus hade klädbytardagen 97 besökare och 344 klädesplagg bytte ägare. De plagg som blev över skänktes vidare till den Miljönär-märkta second hand butiken Öppna Hjärtan.

Klädbyte på Ungdomens Hus

I hela Sverige genomfördes 124 klädbytesaktiviteter denna dag och tillsammans med Norge och Danmark genomfördes det över 200 aktiviteter, vilket är nytt rekord.

Besökarna på klädbytardagen i Ystad kunde få tips till snygga nya outfits av det Miljönär- märkta företaget Göta-Irene som fanns där som personal shopper. Förutom att leta nya klädfynd kunde man också passa på att ta det lugnt i caféet med en kopp kaffe eller njuta av Returhantverket i Skurups utställning med återbrukade saker. Det fanns även en stylinghörna på plats!

Stylinghörna på klädbytardagen 2017

Representanter från Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet, Fairtrade, naturskolan Marietorp och Ungdomens Hus fanns på plats.

Retoy kommer tillbaka redan i höst och nästa år blir det klädbytardag igen.


Retoy - klädbytardag och bokbyteri i Ystad 1 april

Publicerad: 2017-03-13 14:21

Lördagen den 1 april byter vi saker i Ystad – ett billigt och miljövänligt sätt att förnya leksaksamlingen, hitta ny spännande vårläsning och uppdatera din garderob.

Retoy på Stadsbiblioteket i Ystad

RetoyTa med leksaker du inte längre leker med och byt mot roligare, kul för både barn och miljön och dessutom gratis! Hos Retoy kan du även leka och rita teckningar om dina rättigheter.

Vad är ett leksaksbyte?

 • Barn tar med leksaker de inte längre leker med och byter dem mot nya favoriter! 
 • En rolig mötesplats uppbyggd av tre lekfulla stationer: incheckningen, lekytan och utcheckningen.
 • En möjlighet för barn att introduceras till och praktisera barnkonventionen genom att leka, uttrycka sin mening och bli lyssnade till.
 • Ett tillfälle att rensa ut giftiga och farliga leksaker. Tillsammans med Blocket har vi tagit fram rutiner kring att sortera bort leksaker med farliga kemikalier under leksaksbytet.

Visste du att? Barnen kan spara bytesstämplar till andra bytestillfällen. Retoys stämplar gäller på alla leksaksbyten.

Läs mer om Retoy och hur du förbereder dig på www.retoy.se/sa-har-gar-det-till/.

Tid 10.00–14.00

Plats: Stadsbiblioteket, Surbrunnsvägen 12 i Ystad

Klädbytardag

Samarbete med Ystads Stadsbibliotek, Retoy, Avfallsenheten i Ystads kommun, Sysav och Fairtrade.

Fairtrade

Ystad - en Fairtrade City-diplomerad kommunFairtradebananerna bjuder alla barn på bananer och berättar om hur Fairtrade kan bidra till en mer hållbar värld.

Sagostund

Kl. 13.00 är det sagostund om fantasidjur och sedan pysslar vi.

Bokbyteri på Stadsbiblioteket i Ystad

Står det böcker hemma i bokhyllan som du inte längre läser? Ta med dem till Stadsbiblioteket och byt till några andra på vårt bokbytarbord. Bytesaktiviteten pågår mellan 10.00 - 14.00. Blir det svårt att välja finns kunnig personal på plats.

Naturskyddsföreningens klädbytardag på Ungdomens Hus

Ta med kläder du inte längre använder och byt mot nya, bra för både plånboken och miljön! Charlotta Kaino från den Miljönär-vänliga verksamheten Göta-Irene är där med symaskin och tips på vad som passar och ändringar, Salong E & V har en stylinghörna på plats, där de stylar gratis på alla som vill, och kommer att lotta ut miljövänliga styling-produkter, och Lena Hartell Stockhaus från Lenas Returhantverk visar exempel på hur du kan återbruka gamla kläder. Caféet kommer att vara öppet för de som vill ta en fika.

Så här går det till att byta kläder

 • Du tar med dig upp till 10 fina och fräscha plagg.
 • För varje plagg får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg.
 • Det är helt gratis.
 • Plagg som ingen väljer skänks till en lokal second hand-butik. Du får inte tillbaka kläderna.

Läs mer om Naturskyddsföreningens Klädbytardag på http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/sveriges-storsta-kladbytardag-1-april

Tid: 10.00 - 13.00

Plats: Ungdomens Hus, Industrigatan 8 i Ystad

Samarbete med Naturskyddsföreningen, Ungdomens Hus, Marietorps naturskola, Avfallsenheten i Ystads kommun, Fairtrade, Studiefrämjandet, Lenas Returhus, salong E & V och den Miljönär-vänliga verksamheten Göta-Irene.

Reservera lördagen den 1 april i din kalender, detta får du bara inte missa!

 

 


Retoy kommer till Ystad!

Publicerad: 2016-09-26 08:35

Kategorier: Retoy

Besöksräknare

Web Site Counters besök sedan starten

Kontakt

Avfallsenhetens kundtjänst

Telefon: 0411-57 71 00
(vardagar 9-12 och 13-15)

E-post: kundtjanst-avfall@ystad.se

Håll dig uppdaterad!

Facebook:

På Hållbart hittar du ett ständigt flöde med tips, nyheter, information kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Vill du hålla dig uppdaterad så är detta sidan du ska gilla! @ystadhallbart

YouTube:

På Ystads kommuns YouTube-kanal hittar du Hållbart. Här kan du se filmerna om Snafs, Hållbarts profil. Han är så liten att han knappt syns men tillsammans med andra bildar han ett stort sopberg. Med det vill han säga att allas insats spelar roll, tillsammans kan vi minska sopberget!

Radio:

Under våren 2016 har Hållbart varit ett stående inslag på Radio Active.