RSS

Avfall och återvinning - nyheter

Följ vår blogg!

Farligt Avfall-bilden, Bild Andreas Offerssonbroschyrer, Bild Lotte Nilsson Ystads kommun Sopbil Ystads kommun, Bild Lotte NilssonBlandat material Bild FTI

Två-facks bil, bild Lotte Nilsson Ystads kommun  ÅVC Hedeskoga, Bild Lotte Nilsson Ystads kommun


Så gick det på klädbytardagen!

Publicerad: 2018-06-04 14:00

Naturskyddsföreningens stora klädbytardag var den 14 april och Ystads kommun passade på att ordna klädbyte på Ungdomens Hus. Vi slog rekord, både i Ystad och i Sverige!

Den 14 april ordnade Ystads kommun klädbytardag på Ungdomens Hus i samband med Naturskyddsföreningens årliga klädbytardag. Detta var tredje året i rad som Ystads kommun ordnade klädbyte och det är alltid ett populärt evenemang bland de som deltar. Både barn- och vuxenkläder byts och det finns utställare på plats som visar hur man kan sy om kläder för att göra dem till "sina egna".

I år slog vi dessutom rekord med 108 besökare och 478 bytta klädesplagg! Runt om i lande anordnades 112 klädbyten med sammanlagt 14 000 besökare och 44 000 bytta plagg.

Oroa dig inte om du missade årets klädbytardag - vi kör igen nästa år! Och kan du inte vänta tills dess så kan du ju alltid ordna ett egent klädbytarevenemang med vännerna eller på jobbet.

Fyra personer byter kläder


Retoy - klädbytardag och bokbyteri i Ystad 1 april

Publicerad: 2017-03-13 14:21

Lördagen den 1 april byter vi saker i Ystad – ett billigt och miljövänligt sätt att förnya leksaksamlingen, hitta ny spännande vårläsning och uppdatera din garderob.

Retoy på Stadsbiblioteket i Ystad

RetoyTa med leksaker du inte längre leker med och byt mot roligare, kul för både barn och miljön och dessutom gratis! Hos Retoy kan du även leka och rita teckningar om dina rättigheter.

Vad är ett leksaksbyte?

  • Barn tar med leksaker de inte längre leker med och byter dem mot nya favoriter! 
  • En rolig mötesplats uppbyggd av tre lekfulla stationer: incheckningen, lekytan och utcheckningen.
  • En möjlighet för barn att introduceras till och praktisera barnkonventionen genom att leka, uttrycka sin mening och bli lyssnade till.
  • Ett tillfälle att rensa ut giftiga och farliga leksaker. Tillsammans med Blocket har vi tagit fram rutiner kring att sortera bort leksaker med farliga kemikalier under leksaksbytet.

Visste du att? Barnen kan spara bytesstämplar till andra bytestillfällen. Retoys stämplar gäller på alla leksaksbyten.

Läs mer om Retoy och hur du förbereder dig på www.retoy.se/sa-har-gar-det-till/.

Tid 10.00–14.00

Plats: Stadsbiblioteket, Surbrunnsvägen 12 i Ystad

Klädbytardag

Samarbete med Ystads Stadsbibliotek, Retoy, Avfallsenheten i Ystads kommun, Sysav och Fairtrade.

Fairtrade

Ystad - en Fairtrade City-diplomerad kommunFairtradebananerna bjuder alla barn på bananer och berättar om hur Fairtrade kan bidra till en mer hållbar värld.

Sagostund

Kl. 13.00 är det sagostund om fantasidjur och sedan pysslar vi.

Bokbyteri på Stadsbiblioteket i Ystad

Står det böcker hemma i bokhyllan som du inte längre läser? Ta med dem till Stadsbiblioteket och byt till några andra på vårt bokbytarbord. Bytesaktiviteten pågår mellan 10.00 - 14.00. Blir det svårt att välja finns kunnig personal på plats.

Naturskyddsföreningens klädbytardag på Ungdomens Hus

Ta med kläder du inte längre använder och byt mot nya, bra för både plånboken och miljön! Charlotta Kaino från den Miljönär-vänliga verksamheten Göta-Irene är där med symaskin och tips på vad som passar och ändringar, Salong E & V har en stylinghörna på plats, där de stylar gratis på alla som vill, och kommer att lotta ut miljövänliga styling-produkter, och Lena Hartell Stockhaus från Lenas Returhantverk visar exempel på hur du kan återbruka gamla kläder. Caféet kommer att vara öppet för de som vill ta en fika.

Så här går det till att byta kläder

  • Du tar med dig upp till 10 fina och fräscha plagg.
  • För varje plagg får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg.
  • Det är helt gratis.
  • Plagg som ingen väljer skänks till en lokal second hand-butik. Du får inte tillbaka kläderna.

Läs mer om Naturskyddsföreningens Klädbytardag på http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/sveriges-storsta-kladbytardag-1-april

Tid: 10.00 - 13.00

Plats: Ungdomens Hus, Industrigatan 8 i Ystad

Samarbete med Naturskyddsföreningen, Ungdomens Hus, Marietorps naturskola, Avfallsenheten i Ystads kommun, Fairtrade, Studiefrämjandet, Lenas Returhus, salong E & V och den Miljönär-vänliga verksamheten Göta-Irene.

Reservera lördagen den 1 april i din kalender, detta får du bara inte missa!

 

 


Besöksräknare

Web Site Counters besök sedan starten

Kontakt

Avfallsenhetens kundtjänst

Telefon: 0411-57 71 00
(vardagar 9-12 och 13-15)

E-post: kundtjanst-avfall@ystad.se

Håll dig uppdaterad!

Facebook:

På Hållbart hittar du ett ständigt flöde med tips, nyheter, information kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Vill du hålla dig uppdaterad så är detta sidan du ska gilla! @ystadhallbart

YouTube:

På Ystads kommuns YouTube-kanal hittar du Hållbart. Här kan du se filmerna om Snafs, Hållbarts profil. Han är så liten att han knappt syns men tillsammans med andra bildar han ett stort sopberg. Med det vill han säga att allas insats spelar roll, tillsammans kan vi minska sopberget!