Alkohol, droger och tobak

Alkohol, narkotika och tobak är olika sorters droger. Definitionen av drog är att det är något som gör den som använder det påverkad, är giftigt och som man kan bli beroende av. Alltså räknas alkohol och tobak också som droger.

Olika sorters droger har olika sorters effekter, både positiva och negativa. Alla droger kan skada kroppen och påverka livet på olika sätt. Det är större risk att få skador när man är ung, eftersom kroppen fortfarande håller på att utvecklas. För att skydda människor mot skador och problem finns det lagar för vem som får köpa och använda dem, och var de får säljas. Man ska till exempel ha fyllt 18 år för att kunna köpa tobak, och för att få dricka alkohol. För att få handla alkohol på Systembolag måste man vara över 20 år. Även om man själv är över 20 år är det olagligt att köpa till någon som är yngre.

Narkotika är alltid olagligt att använda, ha, köpa eller sälja, ge bort, hjälpa andra att handla och att framställa, till exempel genom att odla. En del droger har inte hunnit klassas som narkotika ännu, men kan ändå vara lika farliga som såna som enligt lagen redan räknas som narkotika.

De flesta som använder alkohol, tobak eller andra droger vet att det kan vara farligt. Även om man skulle vilja sluta kan det vara svårt. Det kan bero på att man har blivit beroende, av själva vanan eller beteendet, eller för att det har skapats ett sug i kroppen efter mer.

Om man har problem med eller vill sluta använda tobak, alkohol eller droger, finns det både saker man kan tänka på och göra själv och hjälp som man kan få.

Källa: UMO

Om du eller någon du känner behöver hjälp, stöd eller mer kunskap leta efter mer information i länkarna till höger. 

Kontakt

Social Omsorg
Reception
0411-57 73 60
1:e socialsekreterare
Eva Skogö
0411-57 73 90
eva.skogo@ystad.se

Kultur o utbildning
Barn- och elevhälsan
Verksamhetsledare
Pia Stålbrand
0411-57 80 81
pia.stalbrand@ystad.se

Har du behov av akut hjälp?