Stress

Stress är en naturlig reaktion i kroppen, som är bra när du behöver göra något snabbt eller har bråttom. Men om kroppen inte hinner återhämta sig efter att ha stressat eller om du är stressad fast du inte har bråttom, kan stressen bli ett problem.

När stress blivit ett problem kan man uppleva att man har för mycket att göra och för lite tid att göra det på, eller när man har för höga krav och förväntningar på sig. Som att man inte får tiden att räcka till för allt som ska göras i skolan, samtidigt som du till exempel ska hinna träna, träffa kompisar, vara med familjen och hinna med olika fritidsaktiviteter.

Skolstress hos barn och tonåringar

Om ditt barn klagar på stress som handlar om skolan eller om du misstänker att ditt barn kan uppleva stress som har med skolan att göra, kan stressen till en del bero på att ditt barn, har höga krav på sig själv, bara att vara bäst/få högsta betyg räknas, har orimliga krav på sig själv i förhållande till sin förmåga eller bekymrar sig mycket för att inte få tillräckligt höga betyg. Finns dessutom kravet hos föräldrar att prestera eller att barnet/den unge tror det så ökar kraven.

Ta kontakt med skolan

Ta alltid kontakt med din skola om du eller ditt barn/ungdom lider av skolrelaterad stress.

Om du eller någon du känner behöver hjälp, stöd eller mer kunskap, så hittar du mer information i länkarna till höger.

 

Kontakt

Social Omsorg
Reception
0411-57 73 60
1:e socialsekreterare
Eva Skogö
0411-57 73 90
eva.skogo@ystad.se

Kultur o utbildning
Barn- och elevhälsan
Verksamhetsledare
Pia Stålbrand
0411-57 80 81
pia.stalbrand@ystad.se

Har du behov av akut hjälp?