Dag Hammarskjölds Backåkra

Give peace a chance!
FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld tog John Lennon på orden redan ett decennium innan Lennon skrev sitt fredspoem. 
Freden gav emellertid ingen av dessa bägge fredsduvor en chans, utan de gick båda bort i förtid. När Dag Hammarskjöld omkom i en flygolycka 1961 efterlämnade han bl a Backåkra, en fyrlängad Skånegård i Hagestads naturreservat.

 
dag  

Backåkra tillföll Svenska Turistföreningen genom testamente vid Hammarskjölds bortgång och fram till 2011 var museet öppet sommartid med en utställning med föremål som Dag Hammarskjöld fick och köpte under sina olika resor samt möbler och konst från hans kontor och våning i New York. Gårdens södra länga upplåts som sommarbostad för ledamöterna i Svenska Akademien. Hammarskjöld var författare och översättare och en av de 18 i Svenska Akademien. 2012-påsk 2018 har gården varit stängd och de senaste åren genomgått en genomgående renovering. 2016 tog Stiftelsen Dan Hammarskjölds Backåkra över gården och driver den idag som en minnesgård och museum samt en mötesplats och konferensdel för frågor som arbetar enligt Hammarskjölds anda. 

 
   

Det helt nyrenoverade museet innehåller delar av Dag Hammarskjölds konstsamling och många av de gåvor, som han fått under sin tid som generalsekreterare. Många gåvor kommer från länder som varit tacksamma för hans insatser. Dag Hammarskjölds privata arbetsrum kommer också att visas På museet kommer olika utställningar och program att visas. Delar av utställningen kommer att bytas ut under året. I museet finns en museishop och ett café.

Den del av gården som kallas akademielängan kommer att användas som mötesplats för organisationer, forskare och andra som arbetar med frågor i Dag Hammarskjölds anda. Denna del kommer inte att vara öppen för allmänheten

 
dag6  

Till gården hör 30 hektar mark som Hammarskjöld värnade lite extra om. Här anlades en meditationsplats till hans minne, en plats som idag är uppskattad för både vigslar och dop.

Det traditionella firandet på midsommaraftons eftermiddag lockar varje år flera tusen personer till ängen vid Dag Hammarskjölds Backåkra.

 
Backåkra midsommar  

 

 

Naturområdet runt gården, på heden och hela naturområdet är tillgängligt och öppet hela året. Läs mer på Backåkras hemsida

 

Kontakt

Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra

Besöksadress:
Backåkravägen 73
271 77 LÖDERUP

www.dhbackakra.se

Öppettider är onsdag till söndag, klockan 11.00-17.00. 

Backåkra i ny regi

Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra har tagit över Backåkra från STF

Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra har bildats av Svenska Akademien, Svenska Turistföreningen (STF) och Hammarskjöldska Släktföreningen för att fortsätta driva Backåkra i Dag Hammarskjölds anda.

Stiftelsen har tagit över äganderätten till Backåkra och stiftelsens huvudsakliga ändamål är att förvalta och vårda Backåkra och dess verksamhet samt att främja freds- och konfliktsforskning, mänskliga rättigheter samt annan forskning i Dag Hammarskjölds anda.